Wykonanie
Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę
porową z
mięsem mielonym i
serem topionym. W domu zabrakło
pora więc zastąpiłam go
cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30-40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:200 g
mięsa mielonego z
szynki,200 g
pieczarek pokrojonych w plasterki,2 duże
cebule pokrojone w piórka,200 g
ziołowego serka topionego,2 łyżki
masła,1 łyżka
oleju,1200 ml rosołu,
sól,
pieprzSposób wykonania: w garnku o grubym dnie roztapiamy łyżkę
masła, dodajemy
cebulę, kiedy
cebula się zeszkli zalewamy gorącym
bulionem i zostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem na około 15 min, w tym czasie rozgrzewamy na patelni
olej i smażymy
mielone mięso, na drugiej patelni roztapiamy łyżkę
masła i podsmażamy
pieczarki,
bulion z
cebulą miksujemy, dodajemy
mięso,
pieczarki oraz pokrojony na mniejsze kawałki
serek topiony,całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż
ser się całkowicie rozpuści, na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.