ßßß Cookit - przepis na Marynowany stek schabowy

Marynowany stek schabowy

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest banalne i ostatecznie
kaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut. Potem nasze schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja. Czas wolny jest nieoceniony.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min. + 60 min. -marynowanie
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
4 plastry schabu z kością lub bez (wg uznania, wole bez)
5 łyżek sosu sojowego
sok z dwóch limonek lub jednej cytryny
3 łyżki oleju do smażenia
2 średnie cebule
1 ½ szklanki bulionu (może być woda)
1 łyżka brązowego cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
do miski wlewamy sos sojowy i sok z limonki lub cytryny, wkładamy mięso,
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki,
cebule kroimy w pół plasterki,
rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, smażymy zamarynowane schabowe około 3-5 min. z każdej strony,
następnie wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem około 45 min.,
15 min. przed końcem duszenia dodajemy cebulę, brązowy cukier, sól i pieprz
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/11/Marynowany-stek-schabowy.html