ßßß Cookit - przepis na zupa krem z pieczonego czosnku z migdałami

zupa krem z pieczonego czosnku z migdałami

nazwa

Wykonanie

(2-3 porcje)
2 GŁÓWKI CZOSNKU
1 BIAŁA CEBULA
BULION DROBIOWY (2-3 szklanki)
ŚMIETANKA 22% (ew. kremówka) (4 łyżki)
BAGIETKA
PŁATKI MIGDAŁÓW (100g)
OLIWA Z OLIWEK
ULUBIONE ZIOŁA np prowansalskie, suszony czosnek, oregano, bazylia.
Główki czosnku dzielimy na ząbki i nie obierając układamy je na aluminiowej blaszce. Zapiekamy w 190* ok 30 minut (do miękkośći), studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną jak najdrobniej cebulkę, gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka. Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów, prażymy ok 2-3minuty na złoty kolor, odkładamy na talerzyk. Śmietankę łączymy z bulionem i dolewamy do cebuli, całość podgrzewamy. Od bagietki odkrawamy ok 15cm kawałek, z którego wydrążamy miąższ. Resztę bułki kroimy w poprzek na ok 2cm kawałki, z obydwu stron skrapiamy je oliwą, posypujemy ziołami i zapiekamy w 200* (np na termoobiegu) ok 10-12 minut. Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek, pastę razem z miąższem bagietki i 2/3 uprażonych migdałów dodajemy do zupy i całość blendujemy na gładki krem. Gotujemy na małym ogniu by zupa zgęstniała, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przelewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i sokiem z pomarańczy, posypujemy resztą prażonych migdałów. Podajemy z gorącymi grzankami. Gotowe!
.
Źródło:http://thefoodtime.com/zupa-krem-z-pieczonego-czosnku-z-migdalami