Wykonanie

(2-3 porcje)2 GŁÓWKI
CZOSNKU1 BIAŁA
CEBULABULION DROBIOWY (2-3 szklanki)
ŚMIETANKA 22% (ew. kremówka) (4 łyżki)
BAGIETKAPŁATKI MIGDAŁÓW (100g)
OLIWA Z OLIWEKULUBIONE
ZIOŁA np prowansalskie, suszony
czosnek,
oregano,
bazylia.Główki
czosnku dzielimy na ząbki i nie obierając układamy je na aluminiowej blaszce. Zapiekamy w 190* ok 30 minut (do miękkośći), studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną jak najdrobniej
cebulkę, gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka. Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy
płatki migdałów, prażymy ok 2-3minuty na złoty kolor, odkładamy na talerzyk.
Śmietankę łączymy z
bulionem i dolewamy do
cebuli, całość podgrzewamy. Od
bagietki odkrawamy ok 15cm kawałek, z którego wydrążamy miąższ. Resztę
bułki kroimy w poprzek na ok 2cm kawałki, z obydwu stron skrapiamy je
oliwą, posypujemy
ziołami i zapiekamy w 200* (np na termoobiegu) ok 10-12 minut. Upieczony
czosnek wyciskamy z łupinek, pastę razem z miąższem
bagietki i 2/3 uprażonych
migdałów dodajemy do zupy i całość blendujemy na gładki krem. Gotujemy na małym ogniu by zupa zgęstniała, doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Przelewamy do miseczek, skrapiamy
oliwą i
sokiem z
pomarańczy, posypujemy resztą prażonych
migdałów. Podajemy z gorącymi grzankami. Gotowe!.