Wykonanie
Prosty przepis :) i alternatywa dla sernika!Składniki:- 2 opakowania
serka Philadelphia light (250 g)- 120 g
jogurtu greckiego light (mniej więcej pół szklanki)- 2
jajka- słodzik w płynie (w
sumie tyle, aż będzie nam słodko smakowało) a jak nie mamy to w proszku do wypieków- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu
waniliowego / ja nie miałam więc dodałam
olejek waniliowy do ciast- 25 g
mąki migdałowej (2 łyżki)- duża łyżka odtłuszczonego
kakao (dla połowy porcji)- 2 łyżki Sernix`a - firmy Dr.OetkerPiekarnik nagrzać do 175°C. Sylikonową foremkę do muffinek spryskać
olejem Pam (beztłuszczowy) a jeśli nie posiadamy takiego to natrzeć
oliwą i zdjąć nadmiar ręcznikiem papierowym.
Białka jajek ubić, dodać słodzik,
żółtka oraz
serek Philadelphia. Wymieszać mikserem. Dodać
jogurt grecki (przed dodaniem odlać nadmiar
wody), ekstrakt
waniliowy,
mąkę migdałową oraz Sernix. Ponownie wymieszać.Z podanych składników wyjdzie 8 małych serniczków. Ja zrobiłam pół na pół białe i czarne. Także do 4 foremek wlać masę do 3/4 wysokości. Piec około 20-22 minuty do suchego patyczka.Pozostałą masę wymieszać z
kakao, przelać do foremek i piec j.w.Po upieczeniu zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku, następnie ostudzić w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawić do lodówki na minimum godzinkę :)
Składniki odżywcze (1 szt - około 43 g)
Białko: 4,25 gWęglowodany: 1 , 87 gTłuszcze: 5 , 77 gKcal: 79