Wykonanie
Składniki:250g zaczynu żytniego (zaczyn musi być aktywny czyli wyciągnięty z lodówki i dokarmiony)300g letniej
wody300g
maki pszennej100g
maki żytniej100g
maki jęczmiennej – przepis tutaj1, 5 łyżeczki
soliWykonanie:Do miski dajemy zaczyn z
wodą,
mąke i
sól. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie kilka
razy wyrabiamy ciasto. Miskę w tym czasie nacieramy tłuszczem. Ciasto odkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy.Wyrabianie ciasta:1. Czas 2 minuty wyrabianie – odpoczynek 10 min2. Czas 2 minuty wyrabianie odpoczynek 10 min3. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 30 min4. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzina5. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzinaZ ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Umieszczamy ciasto w koszyczku do wyrastania, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 godzin.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Należy naparować piekarnik w tym celu do rozgrzanego piekarnika ja
daję w keksówce gorącą
wodę i wstawiam na kilka minut do piekarnika Na
chlebie robimy nacięcie, przekładamy na blachę i pieczemy w tak naparowanym piekarniku ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z tej strony http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-jeczmienny