ßßß Cookit - przepis na Chleb jęczmienny na zakwasie

Chleb jęczmienny na zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
250g zaczynu żytniego (zaczyn musi być aktywny czyli wyciągnięty z lodówki i dokarmiony)
300g letniej wody
300g maki pszennej
100g maki żytniej
100g maki jęczmiennej – przepis tutaj
1, 5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski dajemy zaczyn z wodą, mąke i sól. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie kilka razy wyrabiamy ciasto. Miskę w tym czasie nacieramy tłuszczem. Ciasto odkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy.
Wyrabianie ciasta:
1. Czas 2 minuty wyrabianie – odpoczynek 10 min
2. Czas 2 minuty wyrabianie odpoczynek 10 min
3. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 30 min
4. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzina
5. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzina
Z ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Umieszczamy ciasto w koszyczku do wyrastania, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 godzin.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Należy naparować piekarnik w tym celu do rozgrzanego piekarnika ja daję w keksówce gorącą wodę i wstawiam na kilka minut do piekarnika Na chlebie robimy nacięcie, przekładamy na blachę i pieczemy w tak naparowanym piekarniku ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z tej strony http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-jeczmienny
Źródło:http://www.kaszomania.pl/chleb-jeczmienny-na-zakwasie