ßßß
3,5 kg dojrzałych pomidorów1 kg antonówek0,5 kg cebuliszklanka wodyolej do smażenia5 goździków3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosłodka papryka w proszkugałka muszkatołowabazylia,oregano lub lubczyk suszonysólcukierpieprzPomidory sparzyć,obrać ze skóry i pokroić w kostkę.Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.Cebulę obrać,pokroić w pióra i podsmażyć na odrobinie oleju następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut.Pomidory i jabłka włożyć do dużego garnka i zalać szklanka wody.Dodać ziele angielskie,liście laurowe oraz goździki,dusić pod przykryciem do rozpadnięcia składników.Po tym czasie wyłowić liście,ziele i goździki-zblendowac.Udusić na cebule również blendujemy i podajemy do pomidorów.Przyprawiamy wedle uznania i gotujemy bez pokrywki przez ok 1,5 godziny by nadmiar wody odparował.Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję odrazu przelewanych do przygotowanych słoików i odwracamy je wieczkiem do dołu.Czekamy aż wystygnie.