Wykonanie
3,5 kg dojrzałych
pomidorów1 kg antonówek0,5 kg
cebuliszklanka
wodyolej do smażenia5
goździków3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosłodka papryka w proszku
gałka muszkatołowabazylia,
oregano lub
lubczyk suszony
sólcukierpieprzPomidory sparzyć,obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać,pokroić w
pióra i podsmażyć na odrobinie
oleju następnie zalać szklanką
wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Pomidory i
jabłka włożyć do dużego garnka i zalać szklanka
wody.Dodać
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
goździki,dusić pod przykryciem do rozpadnięcia składników.Po tym czasie wyłowić liście,ziele i
goździki-zblendowac.Udusić na
cebule również blendujemy i podajemy do
pomidorów.Przyprawiamy wedle uznania i gotujemy bez pokrywki przez ok 1,5 godziny by nadmiar
wody odparował.Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję odrazu przelewanych do przygotowanych słoików i odwracamy je wieczkiem do dołu.Czekamy aż wystygnie.