Wykonanie
Jestem pewna, że po zrobieniu tego
ketchupu już nigdy nie będziecie chcieli jeść żadnego innego, a zwłaszcza kupnego. Cudownie
pomidorowy, słodko-pikantny po prostu idealny. Świetnie nada się też jako sos-baza do pizzy. Przepis znalazłam na stronie Franciszkańska 3 . Z podanych proporcji wychodzą 2-3 słoiczki (w zależności od wielkości) cudownego w smaku
ketchupu. Polecam baaardzo :)Składniki:1,5kg
pomidorów (najlepiej LIMA)2-3
cebule1/8 szkl
octu1/3 szkl
cukru2
goździki5 kulek
ziela angielskiego4
liście laurowe2 kulki jałowca1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soliświeżo zmielony
pieprz do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki.
Cebulę pokroić drobno. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu do rozpadnięcia się składników. Następnie wyjąć
przyprawy, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotować jeszcze ok 3 godz do odparowania. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut (temp 130 stopni w piekarniku). Smacznego :)