ßßß
opakowanie makaronu Spaghetti1,5 kg mięsa mielonego ( wołowo – wieprzowe lub drobiowe ) ale najlepiej 1,5 kg szynki wieprzowej , którą zmielimy w blenderzeok. 15 łyżek bulionu warzywnego z kostki ( ½ kostki rozpuszczona w szklance zagotowanej wody )4 - 5 ząbki czosnku2 puszki pomidorów bez skórkipuszka przecieru pomidorowegowiększy słoiczek koncentratu pomidorowego (240 g )sól ; pieprzpo 2,5 łyżeczki ziół : tymianku ; oregano i bazyliistarty żółty ser .Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ( należy uważać żeby nie rozgotować makaronu ) ; po ugotowaniu makaron zahartować ; przepłukać letnią wodą i odcedzić.Mięso myjemy , kroimy w małą kostkę i mielimy w blenderze , podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy lub oleju ( mięso będzie się wytapiać więc wystarczy troszkę oleju ) ; przyprawiamy lekko solą , pieprzem ; mieszamy i jak już nie będzie surowe przekładamy do garnka ; podlewamy ok. 15 łyżkami bulionu , mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki ; przecier pomidorowy, koncentrat i zioła ( ja dodałam zioła suszone , świeża była bazylia ) i znów przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 min. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy jeszcze chwilkę .Makaron układamy na talerzach formując gniazdka a w środek wkładamy mięso mielone w sosie. Jeszcze na koniec należy posypać porcję startym żółtym serem i obowiązkowo dla dekoracji ( zapachu i smaku ) wkładamy łodyżkę bazylii.* Moje dzieci szaleją za tą wersją spaghetti. Nie ma tutaj cebuli , którą się również dodaje ale myślę , że danie nie straciło zbyt wiele na smaku bez niej.Życzę smacznego ;)