ßßß
ŁAZANKI Z CUKINIĄ - przepis z opakowania makaronu łazanki znanej firmy - ale troszkę go zmieniłam :)
½ opakowania makaronu łazanki4 małe cukinieolejsól ; bazylia ; oregano4 – 5 ząbków czosnkutarty , żółty ser.Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki oleju , gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię , solimy , dusimy pod przykryciem , często mieszając.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu i przepłukaniu , makaron przelewamy do durszlaka , przykrywamy pokrywką.Cukinia powinna się dusić do momentu , aż będzie lekko przejrzysta ( ale nie za długo , ma być chrupiąca ) , ok. 20 – 25 min. Przed końcem „duszenia” doprawiamy do smaku solą , dodajemy bazylię i oregano. Ponieważ oregano jest bardziej aromatyczne od bazylii , dodaję łyżkę oregano i 1 ½ łyżki bazylii. Wolę aby smaki i zapachy ziół się równoważyły, w związku z tym proponuję takie proporcje. Na końcu dodajemy jeszcze sprasowane ząbki czosnku i wszystko mieszamy.Na głębokie talerze lub do miseczek nakładamy : makaron , gorącą cukinię i delikatnie mieszamy ją z łazankami , posypujemy tartym, żółtym serem.Uwielbiam jak cukinia „piszczy” pod zębami gdy ją gryzę :)Danie ( w podanych proporcjach ) wystarczy dla 3 osób ( i na dokładki też ).Pachnące , słodkie , proste i wbrew pozorom syte danie.Polecam. Smacznego :)

