Wykonanie
Kolorowa
tarta z
pomidorami i
fetą, na cieście francuskim, posypana
bazylią, to idealna przekąska, przystawka albo też pełnoprawny posiłek. Prosta i szybka w przygotowaniu.Zdecydowanie jedna z lepszych tart jakie robiłam – chociaż spory w tym udział ma pewnie moja nieograniczona miłość do
pomidorów :)Ponieważ ten przepis zawiera niewiele składników, to ważna jest ich jakość. W przypadku tej tarty kluczowe są aromatyczne, pyszne
pomidory, które grają pierwszą rolę. Polecam
malinowe, bawole
serce lub inne odmiany o intensywnym smaku i aromacie.W trakcie pieczenia może się wydawać, że
tarta „zamoknie” i będzie klapa ;) Ale to tylko pozory – masa
serowo-jajeczna świetnie się ścina, a plastry
pomidorów nie puszczają wcale dużo soku. Finalna
tarta jest zwarta i nie „cieknie”.
tarta wielkości 25 na 35 cmSkładniki270 g
ciasta francuskiego (1 opakowanie)120 g
sera feta2 duże lub 3 małe
pomidory malinowe lub bawole
sercemasa
serowo-jajeczna120 g
sera ricotta2
jajka1 mały ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki listków świeżego lub suszonego
tymiankudo posypaniakilkanaście liści świeżej
bazyliiWykonanie
ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcemciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni w międzyczasie przygotować masę
serowo-jajeczną: wymieszać ze sobą
ricottę,
jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
sól,
pieprz i
tymianekpomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry oraz pokroić je tak, by uzyskać 12 dużych plastrów średniej grubości na podpieczony spód wylać masę
serowo-jajeczną i równo rozprowadzić, następnie podsypać rozkruszonym
serem feta i na koniec poukładać plastry
pomidorówtartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec w 200°C przez 30 min. lub do momentu gdy masa
serowo-jajeczna się zetnie i nieco przyrumienigotową tartę posypać listkami
bazyliimożna podawać na ciepło lub na zimno
Opublikowano: 11 września 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Ciasteczka kruche z
żurawiną i
pomarańcząPizza
SalameMarchewka z
masłemCiasto
cynamonowe ze
śliwkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus