ßßß Cookit - przepis na Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

Tarta francuska z pomidorami, fetą i bazylią

nazwa

Wykonanie

Kolorowa tarta z pomidorami i fetą, na cieście francuskim, posypana bazylią, to idealna przekąska, przystawka albo też pełnoprawny posiłek. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Zdecydowanie jedna z lepszych tart jakie robiłam – chociaż spory w tym udział ma pewnie moja nieograniczona miłość do pomidorów :)
Ponieważ ten przepis zawiera niewiele składników, to ważna jest ich jakość. W przypadku tej tarty kluczowe są aromatyczne, pyszne pomidory, które grają pierwszą rolę. Polecam malinowe, bawole serce lub inne odmiany o intensywnym smaku i aromacie.
W trakcie pieczenia może się wydawać, że tarta „zamoknie” i będzie klapa ;) Ale to tylko pozory – masa serowo-jajeczna świetnie się ścina, a plastry pomidorów nie puszczają wcale dużo soku. Finalna tarta jest zwarta i nie „cieknie”.
tarta wielkości 25 na 35 cm
Składniki
270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
120 g sera feta
2 duże lub 3 małe pomidory malinowe lub bawole serce
masa serowo-jajeczna
120 g sera ricotta
2 jajka
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki listków świeżego lub suszonego tymianku
do posypania
kilkanaście liści świeżej bazylii
Wykonanie
ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni w międzyczasie przygotować masę serowo-jajeczną: wymieszać ze sobą ricottę, jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól, pieprz i tymianek
pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry oraz pokroić je tak, by uzyskać 12 dużych plastrów średniej grubości na podpieczony spód wylać masę serowo-jajeczną i równo rozprowadzić, następnie podsypać rozkruszonym serem feta i na koniec poukładać plastry pomidorów
tartę włożyć z powrotem do piekarnika i piec w 200°C przez 30 min. lub do momentu gdy masa serowo-jajeczna się zetnie i nieco przyrumieni
gotową tartę posypać listkami bazylii
można podawać na ciepło lub na zimno
Opublikowano: 11 września 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą
Pizza Salame
Marchewka z masłem
Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-francuska-z-pomidorami-feta-i-bazylia