ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasto porzeczkowe z bezą

nazwa

Wykonanie

Ciasto idealne – słodka beza, kwaśne porzeczki i pachnący, ucierany spód. Ciasto porzeczkowe z bezą to zdecydowanie moje ulubione letnie ciasto!
Przepis na nie znalazłam kilka lat temu i chyba od niego zaczęło się moje uwielbienie do domowych wypieków i słodkości, potem ogólnie gotowania i w następstwie blogowania :)
Cały rok czekam na czerwone porzeczki, tylko by upiec to szczególne ciasto. Dodatkowo porzeczki, to jedyne obok agrestu i wiśni owoce, które zawsze rosły w ogrodzie moich rodziców i które własnoręcznie zbierałam. Stąd krzaczki porzeczek z girlandami czerwonych perełek kojarzą mi się wyjątkowo miło i sielsko :)
Jest proste w wykonaniu, a efekt jest wspaniały.
Pięknie prezentuje się w ceramicznej, ozdobnej formie, ale można je z powodzeniem piec również w tortownicy – wtedy należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Ta ilość będzie dobra do tortownicy 28 cm. Ale zmieści się też w 26 cm – wtedy można wziąć mniejsze jajka i trochę zmniejszyć ilość porzeczek – by po prostu bezy było nieco mniej.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło. Jedynie ważne jest, by dobrze ubić białka – jak na typową bezę – piana ma być dobrze ubita, a po dodaniu cukru sztywna, gęsta, lśniąca i trzymać kształt. Wtedy bez obaw możemy wmieszać porzeczki i ciasto się uda.
forma do tart ceramiczna wysoka 29 cm lub tortownica 26 do 28 cm
Składniki
spód
3 żółtka
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
65 g masła (3 czubate łyżki)
185 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
80 ml mleka (5 łyżek)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
beza
3 białka
szczypta soli
230 drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
400 g czerwonych porzeczek (waga po obraniu)
do wysmarowania formy
masło
Wykonanie
porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć
żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
następnie dodać masło i dalej chwilę miksować
dodać mąki z proszkiem, wmieszać, a na końcu dodać mleko i finalnie wymieszać – ciasto ma być gęste
formę ceramiczną wysmarować masłem. Jeśli pieczemy w tortownicy, to można ją wyłożyć papierem do pieczenia, albo również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką, wyrównać
ciasto piec w 180°C przez 20 min. w między czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier, a później sok z cytryny. Następnie delikatnie wmieszać do bezy porzeczki na podpieczony spód wyłożyć bezę
piec całość w 180°C jeszcze przez 20-25 min., aż beza będzie lekko zrumieniona. Ja piekę to ciasto (jak i w zasadzie każde inne) w opcji góra-dół. Termoobieg może być za mocny dla bezy. Trzeba pilnować by tylko lekko się zarumieniła
wystudzić
Opublikowano: 17 lipca 2015
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sorbet truskawkowy na patyku
Sałatka z cukinią i indykiem
Batoniki musli kajmakowe z czekoladą
Krakowskie ciasteczka
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasto-porzeczkowe-z-beza