Wykonanie
Ciasto idealne – słodka
beza, kwaśne
porzeczki i pachnący, ucierany spód. Ciasto
porzeczkowe z
bezą to zdecydowanie moje ulubione letnie ciasto!Przepis na nie znalazłam kilka lat temu i chyba od niego zaczęło się moje uwielbienie do domowych wypieków i słodkości,
potem ogólnie gotowania i w następstwie blogowania :)Cały rok czekam na
czerwone porzeczki, tylko by upiec to szczególne ciasto. Dodatkowo
porzeczki, to jedyne obok
agrestu i
wiśni owoce, które zawsze rosły w ogrodzie moich rodziców i które własnoręcznie zbierałam. Stąd krzaczki
porzeczek z girlandami czerwonych perełek kojarzą mi się wyjątkowo miło i sielsko :)Jest proste w wykonaniu, a efekt jest wspaniały.Pięknie prezentuje się w ceramicznej, ozdobnej formie, ale można je z powodzeniem piec również w tortownicy – wtedy należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Ta ilość będzie dobra do tortownicy 28 cm. Ale zmieści się też w 26 cm – wtedy można wziąć mniejsze
jajka i trochę zmniejszyć ilość
porzeczek – by po prostu
bezy było nieco mniej.Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło. Jedynie ważne jest, by dobrze ubić
białka – jak na typową
bezę – piana ma być dobrze ubita, a po dodaniu
cukru sztywna, gęsta, lśniąca i trzymać kształt. Wtedy bez obaw możemy wmieszać
porzeczki i ciasto się uda.forma do tart ceramiczna wysoka 29 cm lub tortownica 26 do 28 cmSkładnikispód3
żółtka120 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego65 g
masła (3 czubate łyżki)185 g
mąki pszennej35 g
mąki ziemniaczanej80 ml
mleka (5 łyżek)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniabeza3
białkaszczypta
soli230 drobnego
cukru1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny400 g czerwonych
porzeczek (waga po obraniu)do wysmarowania formy
masłoWykonanie
porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć
żółtka utrzeć mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masęnastępnie dodać
masło i dalej chwilę miksowaćdodać
mąki z proszkiem, wmieszać, a na końcu dodać
mleko i finalnie wymieszać – ciasto ma być gęsteformę ceramiczną wysmarować
masłem. Jeśli pieczemy w tortownicy, to można ją wyłożyć papierem do pieczenia, albo również wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartąciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką, wyrównaćciasto piec w 180°C przez 20 min. w
między czasie ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli, pod koniec dodając stopniowo
cukier, a później
sok z cytryny. Następnie delikatnie wmieszać do
bezy porzeczki na podpieczony spód wyłożyć
bezępiec całość w 180°C jeszcze przez 20-25 min., aż
beza będzie lekko zrumieniona. Ja piekę to ciasto (jak i w zasadzie każde inne) w opcji góra-dół. Termoobieg może być za mocny dla
bezy. Trzeba pilnować by tylko lekko się zarumieniławystudzić
Opublikowano: 17 lipca 2015Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sorbet truskawkowy na patyku
Sałatka z
cukinią i
indykiemBatoniki
musli kajmakowe z
czekoladąKrakowskie
ciasteczkaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus