ßßß

Makaron z łososiem wędzonym i oliwkami w delikatnym sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatny łosoś w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad, a nawet romantyczną kolację we dwoje.
ok. 300 g makaronuok. 150-200 g wędzonego łososiaok. 80 g oliwekok. 45 g kaparów3 ząbki czosnku250 ml śmietanki 30%3 serki śmietankowe (typu kiri)2 łyżki masłaprzyprawy: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól (najlepiej morska)oliwaCzosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy drobno posiekane kapary i doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie).Pod koniec dodajemy pokrojonego łososia wędzonego oraz oliwki.Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze.Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.






