ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowo – kawowy z pomarańczą

Mazurek czekoladowo – kawowy z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt…..brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm….chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak…KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:)
Składniki:
SPÓD:
150 g mąki pszennej
100 g maki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
Blaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy – razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika.
Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny).
POLEWA KAWOWA:
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kardamonu
30 g masła
200 g białej czekolady
ORAZ:
2 pomarańcze
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki cukru
Polewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić na gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemów
Masę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej podsmażone z cukrem, polać roztopioną na parze mleczną czekoladą. Trzymać w lodówce.
SMACZNEGO
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=760