ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy z wiśniami

Mazurek czekoladowy z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Polewa kawowa:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
200 g białej czekolady
oraz:
200 g wiśni w syropie (we frużelinie)
25 g mlecznej czekolady, roztopionej
Potrzebna będzie: blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm
Przygotowanie
Spód:
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Miksować mieszadłem miksera do ciasta kruchego składniki aż powstanie drobna kruszonka lub siekać nożem na stolnicy do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.
Dodać jajko i zagnieść łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Polewa kawowa:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę, mieszając roztopić na gładką polewę. Wylać na upieczony spód i odczekać aż zgęstnieje.
Wyłożyć wiśnie a syropem wiśniowym zrobić kleksy imitujące płatki kwiatka, polać roztopioną mleczną czekoladą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_kawowo_czekoladowy/przepis.html