Wykonanie
W oryginale powidła ale dla mnie za długo smażenia dlatego zdecydowałam się na
dżem. Zmodyfikowałam nieco przepis Kasi o ilość
śliwek.
Dżem smakuje fantastycznie !!! Jak u babci :)
Amaretto nie jest jakoś specjalnie wyczuwlane w smaku ale z cała pewnością podbija smak
śliwek. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .
Składniki :2 kg dojrzałych
śliwek1/2 szklanki
cukry trzcinowego7 łyżek
likieru amarettoŚliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekładamy do garnka. Dodajemy
cukier i
amaretto. Wstawiamy na niewielki gaz, doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy aż
śliwki się rozpadną i osiągniemy pożądaną konsystencje
dżemu.
Dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy,stawiamy do dnem do góry, pozostawiamy do ostygniecia. MOżna dodatkowo zapasteryzować.Smacznego :)