Wykonanie
W bardzo łatwy sposób można zrobić samemu w domu kandyzowane
śliwki, które świetnie wzbogacą nasze desery, ciasta, czy kompot Wigilijny :) Jeśli nie chcecie nadziewać ich
orzechami po prostu je pomińcie. Przepis z bloga Pyry na gaz .
Składniki :1 kg
śliwek węgierek1/2 kg
cukru4
liście lauroweok 10-15
orzechów włoskichŚliwki myjemy i delikatnie rozcinamy, wyciągamy pestkę. Układamy ściśle na patelni w jednej warstwie. Całość zasypujemy
cukrem, dokładamy
liście laurowe. Zakrywamy pokrywką i pozostawiamy na 12 godzin.Po tym czasie na małym ogniu podgrzewamy
śliwki niemalże do wrzenia ale należy uważać aby nie zagotować. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie zlewamy powstały
syrop i zagotowujemy go, odparowujemy 4-5 minut. Następnie gorącym
syropem zalewamy
śliwki i ponownie odstawiamy aż ostygnie.Proces zlewania
syropu i zalewania nim
śliwek powtarzamy 4-5
razy aż staną się szkliste.
Śliwki odsączamy i nadziewamy
orzechami.
Śliwki luźno układamy w słoiku, zalewamy gorącym
syropem. Zamykamy. Nie ma potrzeby pasteryzacji.Smacznego :)