Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa z gęsi
Keczup domowy pikantny »
Kiełbasa z
kurczaka wiejskiego
Surowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:-
mięso z kurczaka 3 kg (z piersi, ud)-
mięso wieprzowe kl. II 1kg (np. z
karkówki)-
mięso wieprzowe kl. III 1kg (np. z
golonek)-
pieprz 1g/kg-
imbir 0,5g/kg-
majeranek 1g/kg-
gorczyca 2g/kg-
czosnek świeży2g/kg-
sól selerowa 17-22g/kg- jelita wieprzoweSposób wykonania:
Kiełbasę wykonujemy z
mięsa nie peklowanego. Do wyrobu tej
kiełbasy używamy
mięsa z rozbioru
kurczaka (ja
kiełbasy z drobiem wykonuję wyłącznie z
kurczaków wiejskich) oraz
mięsa wieprzowego. Klasyfikujemy
mięso, pozbawiamy błon, tłuszczu, skóry oraz kości.
Mięso po klasyfikacji otrzymane z piersi oraz ud oraz
mięso wieprzowe kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm, a
mięso wieprzowe kl. III rozdrabniamy na sitku 3mm. Wszystkie rodzaje
mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy
przyprawy,
sól oraz stopniowo
wodę w ilości do 10%.
Gorczycę dodajemy w całych ziarnach. Dokładnie mieszamy farsz, wyrabiamy go, aż będzie odpowiednio kleisty. Wymieszaną masę
mięsną odstawiamy na 3h w chłodnym miejscu np. lodówka. Po tym czasie mieszamy farsz jeszcze raz i napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jelita napełniamy ściśle odkręcając w parki. Końce jelit wiążemy.
Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy 1-2 godziny.Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy
kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości
dymu, aż powierzchnia
kiełbas będzie sucha w dotyku.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40-50 stopni przez 3-4 godzin do jasno brązowej barwy.Podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 stopni i pieczemy
kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopnie. Możemy też
kiełbasę parzyć. Następnie
kiełbasę chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu.Smacznegośroda, 16 września 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter