Wykonanie
Moja rodzina i znajomi są fanami nadzienia do ruskich pierogów. Dlatego od czasu do czasu dla urozmaicenia wymyślam dla nich nowe wersje serwowania ulubionych smaków a także trochę eksperymentuję pozostając wierna jedynie głównym składnikom. Były już
piwne naleśniki z nadzieniem do ruskich, których nigdy nie wystarcza dla wszystkich na dokładkę. Tym razem zainspirowana kuchnią grecką, w której do tradycji należy farsz z
cukinii,
fety i
mięty w cieście filo, przygotowałam ucztę dla smakoszy potraw ziemniaczanych. Sama nie przepadam za
cukinią, robię z niej tylko placki i chutney tak więc grecki farsz nie trafił w moje
kubki smakowe i tak
cukinię zamieniłam na
ziemniaki a
miętę na
koperek. Wyszło z tego pyszne danie, do którego wystarczy podać ulubioną
sałatę lub surówkę aby mogło stanowić smaczny, pełnowartościowy i kolorowy posiłek.

Smaczny posiłek w
słoneczny dzień...hmmm czego chcieć więcej?

A farsz?? no cóż mam powiedzieć? rozpływa się w ustach dając rozkosz podniebieniu!

Ilość porcji – 6-8Czas wykonania – 100 min.Stopień trudności – średniSkładniki:9 arkuszy
ciasta filo (ciasto rozmrażamy zgodnie z indrukcją na opakowaniu),7 dużych
ziemniaków,270 g
fety,2
cebule,1 duży ząbek
czosnku,
olej do smażenia,3
liście laurowe,5-6 ziarenek
ziela angielskiego,1 mały pęczek
koperku,
pieprz ziołowy,
sól i
pieprz świeżo mielony,
oliwa z oliwek do smarowania ciasta,Sposób wykonania:
ziemniaki szorujemy pod bieżącą
wodą a następnie gotujemy w „mundurkach” w osolonej wodzie z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego, w międzyczasie: kroimy drobno
cebulę i podsmażamy z roztartym
czosnkiem na złocisty kolor,ugotowane
ziemniaki studzimy, obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach, do
ziemniaków dodajemy przestudzoną
cebulę oraz pokruszoną
fetę,wszystko doprawiamy
pieprzem ziołowym,
solą i czarnym świeżo mielonym
pieprzem, dodajemy posiekany
koperek, ( należy dobrze doprawić, można w trakcie posmakować czy wystarczająco jak na nasz gust),piekarnik nagrzewamy do 180˚ C,przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,delikatnie rozwijamy ciasto, jeden płat ciasta smarujemy (pędzlem)
oliwą i wkładamy do formy tak aby posmarowana strona ciasta dotykała dna formy a część ciasta wystawała poza obręcz,następnie arkusz po arkuszu smarować
oliwą i układać kolejne warstwy ciasta obracając formę o 90˚ po każdym następnym arkuszu, pamiętając że każdy arkusz ciasta musi wystawać poza obręcz.tak ułożyć 8 arkuszy a 1 pozostawić na wierzch.do formy „wyścielonej”
ciastem filo włożyć farsz, ostatni arkusz ciastaposmarować
oliwą, złożyć na pół i przykryć farsz,następnie wszystkie wystające poza obręcz rogi ciasta założyć do środka formy przykrywając w ten sposób wierzchni arkusz ciasta,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 min. aż ciasto uzyska złoty kolor.Inne pomysły na dania z farszem do pierogów ruskich:1.
Piwne naleśniki z
ziemniakami i
twarogiem