ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczana w cieście filo

Tarta ziemniaczana w cieście filo

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina i znajomi są fanami nadzienia do ruskich pierogów. Dlatego od czasu do czasu dla urozmaicenia wymyślam dla nich nowe wersje serwowania ulubionych smaków a także trochę eksperymentuję pozostając wierna jedynie głównym składnikom. Były już piwne naleśniki z nadzieniem do ruskich, których nigdy nie wystarcza dla wszystkich na dokładkę. Tym razem zainspirowana kuchnią grecką, w której do tradycji należy farsz z cukinii, fety i mięty w cieście filo, przygotowałam ucztę dla smakoszy potraw ziemniaczanych. Sama nie przepadam za cukinią, robię z niej tylko placki i chutney tak więc grecki farsz nie trafił w moje kubki smakowe i tak cukinię zamieniłam na ziemniaki a miętę na koperek. Wyszło z tego pyszne danie, do którego wystarczy podać ulubioną sałatę lub surówkę aby mogło stanowić smaczny, pełnowartościowy i kolorowy posiłek.
Smaczny posiłek w słoneczny dzień...hmmm czego chcieć więcej?
A farsz?? no cóż mam powiedzieć? rozpływa się w ustach dając rozkosz podniebieniu!
Ilość porcji – 6-8
Czas wykonania – 100 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
9 arkuszy ciasta filo (ciasto rozmrażamy zgodnie z indrukcją na opakowaniu),
7 dużych ziemniaków,
270 g fety,
2 cebule,
1 duży ząbek czosnku,
olej do smażenia,
3 liście laurowe,
5-6 ziarenek ziela angielskiego,
1 mały pęczek koperku,
pieprz ziołowy,
sól i pieprz świeżo mielony,
oliwa z oliwek do smarowania ciasta,
Sposób wykonania:
ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy w „mundurkach” w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, w międzyczasie: kroimy drobno cebulę i podsmażamy z roztartym czosnkiem na złocisty kolor,
ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach, do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę oraz pokruszoną fetę,
wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany koperek, ( należy dobrze doprawić, można w trakcie posmakować czy wystarczająco jak na nasz gust),
piekarnik nagrzewamy do 180˚ C,
przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,
delikatnie rozwijamy ciasto, jeden płat ciasta smarujemy (pędzlem) oliwą i wkładamy do formy tak aby posmarowana strona ciasta dotykała dna formy a część ciasta wystawała poza obręcz,
następnie arkusz po arkuszu smarować oliwą i układać kolejne warstwy ciasta obracając formę o 90˚ po każdym następnym arkuszu, pamiętając że każdy arkusz ciasta musi wystawać poza obręcz.
tak ułożyć 8 arkuszy a 1 pozostawić na wierzch.
do formy „wyścielonej” ciastem filo włożyć farsz, ostatni arkusz ciasta
posmarować oliwą, złożyć na pół i przykryć farsz,
następnie wszystkie wystające poza obręcz rogi ciasta założyć do środka formy przykrywając w ten sposób wierzchni arkusz ciasta,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 min. aż ciasto uzyska złoty kolor.
Inne pomysły na dania z farszem do pierogów ruskich:
1. Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/08/Tarta-ziemniaczana-w-ciescie-fillo.html