Wykonanie
O produkcji
lodów domowej roboty zawsze marzyłam, jako, że z włoskich deserów uwielbiam je najbardziej (chyba nawet bardziej niż tiramisu). Do ich przyrządzenia zabierałam się od dłuższego czasu i ciągle to odkładałam. Kiedy w końcu udało mi się kupić maszynkę do robienia
lodów po promocyjnej cenie, przyszedł czas na "męską" decyzję i zabrałam się do pracy! Zaczęłam od najbardziej popularnego smaku, który prezentuje w dzisiejszym przepisie. Ich wykonanie nie jest wcale takie szybkie i wymaga trochę skupienia, ale warto się natrudzić bo efekt jest wyśmienity! :DPrzepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl i znajdziecie go tam pod tym samym tytułem. :)Składniki:1 szklanka
mleka2 szklanki
śmietany kremówki2/3 szklanki
cukru6
żółtek150 ml gęstej, kwaśnej
śmietanyPrzygotowanie:Do rondelka wlać szklankę
mleka, 1 szklankę kremówki, wsypać
cukier. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się
cukru, natychmiast zestawić z palnika (najlepiej by mikstura była tylko ciepła). Odstawić na 15 minut.
Żółtka ubić, wlać do naszej lekko ciepłej mikstury
mlecznej, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając czekać, aż całość zgęstnieje (zajmie to kilka minut). W żadnym wypadku nie można dopuścić do wrzenia (od razu by się zwarzyło). Zdjąć z palnika, dodać drugą szklankę kremówki, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Po schłodzeniu zmiksować z kwaśną
śmietaną. Zimną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.Gotowe!
Po zamrożeniu w naszej zamrażarce
lody mogą trochę "skostnieć", dlaczego trzeba odczekać kilka minut aż dadzą się nałożyć do miseczki lub na
wafelki. Smak jest wyjątkowy bo czuć tu przede wszystkim prawdziwą
śmietanę i
jajka. Jeśli chodzi o jakość to wystarczy spojrzeć na cenę naszych produktów, a
potem porównać z ceną litrowych
lodów w supermarketach - odpowiedź nasunie się sama :). U mnie w domu zawsze w zamrażarce leży jakaś paczka
lodów, teraz mam możliwość przygotować je w domu. Są bardziej kaloryczne niż te ze sklepu, ale jeśli tylko znajdę czas na ich produkcję, to najchętniej tylko takie
będę jeść. :)