ßßß Cookit - przepis na Lody śmietankowe

Lody śmietankowe

nazwa

Wykonanie

O produkcji lodów domowej roboty zawsze marzyłam, jako, że z włoskich deserów uwielbiam je najbardziej (chyba nawet bardziej niż tiramisu). Do ich przyrządzenia zabierałam się od dłuższego czasu i ciągle to odkładałam. Kiedy w końcu udało mi się kupić maszynkę do robienia lodów po promocyjnej cenie, przyszedł czas na "męską" decyzję i zabrałam się do pracy! Zaczęłam od najbardziej popularnego smaku, który prezentuje w dzisiejszym przepisie. Ich wykonanie nie jest wcale takie szybkie i wymaga trochę skupienia, ale warto się natrudzić bo efekt jest wyśmienity! :D
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl i znajdziecie go tam pod tym samym tytułem. :)
Składniki:
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru
6 żółtek
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Do rondelka wlać szklankę mleka, 1 szklankę kremówki, wsypać cukier. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zestawić z palnika (najlepiej by mikstura była tylko ciepła). Odstawić na 15 minut.
Żółtka ubić, wlać do naszej lekko ciepłej mikstury mlecznej, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając czekać, aż całość zgęstnieje (zajmie to kilka minut). W żadnym wypadku nie można dopuścić do wrzenia (od razu by się zwarzyło). Zdjąć z palnika, dodać drugą szklankę kremówki, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Po schłodzeniu zmiksować z kwaśną śmietaną. Zimną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.
Gotowe!
Po zamrożeniu w naszej zamrażarce lody mogą trochę "skostnieć", dlaczego trzeba odczekać kilka minut aż dadzą się nałożyć do miseczki lub na wafelki. Smak jest wyjątkowy bo czuć tu przede wszystkim prawdziwą śmietanę i jajka. Jeśli chodzi o jakość to wystarczy spojrzeć na cenę naszych produktów, a potem porównać z ceną litrowych lodów w supermarketach - odpowiedź nasunie się sama :). U mnie w domu zawsze w zamrażarce leży jakaś paczka lodów, teraz mam możliwość przygotować je w domu. Są bardziej kaloryczne niż te ze sklepu, ale jeśli tylko znajdę czas na ich produkcję, to najchętniej tylko takie będę jeść. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=26