Wykonanie
Przepyszne, kremowe
lody śmietankowe. Mają idealną konsystencję i niesamowity
śmietankowy smak. Niestety, są dość kaloryczne, więc warto się zaopatrzyć (jeśli istnieje taka możliwość) w kremówkę o obniżonej zawartości tłuszczu - do
lodów i deserów używam tylko takiej. A wszystko dlatego, że małej ilości się nie da zjeść, po prostu ...Składniki:1 szklanka
mleka2 szklanki
śmietany kremówki2/3 szklanki
cukru6
żółtek150 ml gęstej, kwaśnej
śmietany (sour cream)Do rondelka wlać szklankę
mleka, 1 szklankę kremówki, wsypać
cukier. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się
cukru, natychmiast zestawić z palnika (najlepiej by mikstura była tylko ciepła). Odstawić na 15 minut.
Żółtka ubić, wlać do naszej lekko ciepłej mikstury
mlecznej, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średniej mocy i cały czas mieszając czekać, aż całość zgęstnieje (zajmie to kilka minut). W żadnym wypadku nie można dopuścić do wrzenia (od razu by się zwarzyło). Zdjąć z palnika, dodać drugą szklankę kremówki, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Po schłodzeniu zmiksować z kwaśną
śmietaną (ja to robię blenderem). Zimną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.Smacznego :)