ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki na farsz:
(na 4 osoby)
- 600 g. szpinaku świeżego lub 300 g. mrożonego,
- 150 g. ulubionego sera pleśniowego ( ja użyłam rokpolu),
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta ostrej papryki mielonej,
- cukier, sól i pieprz,
- 2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
świeży szpinak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 3 -4 minuty, a następnie odcedzamy i siekamy,
mrożony szpinak rozmrażamy i odcedzamy nadmiar wody,
masło stapiamy na patelni, wrzucamy szpinak, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę i odrobinę cukru), mieszając podsmażamy około 10 min mrożony szpinak a jeśli użyliśmy świeżego to około 15 min. na koniec dodajemy pokruszony ser i śmietanę, mieszamy delikatnie nie dopuszczając aby ser zupełnie się rozpuścił,
tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, naleśnik składamy na pół i gotowe.
Ja polałam jeszcze moje naleśniki delikatnym sosem czosnkowym dlatego do farszu dodałam tylko jeden mały ząbek czosnku.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/W-dziecinstwie-nalesniki-jadlam-tylko-w-wersjach.html