ßßß Cookit - przepis na Amerykańskie "Pancakes" z syropem klonowym i borówkami

Amerykańskie "Pancakes" z syropem klonowym i borówkami

nazwa

Wykonanie

W moim domu bardzo często przygotowywaliśmy puszyste omlety. Dzięki ubitym białkom i niewielkiej ilości mąki było one bardzo lekkie i idealne na śniadanie. Tym razem postanowiłam przetestować przepis na amerykańskie naleśniki. Są zdecydowanie inne, bardziej zbite i w smaku przypominają biszkopt, ale z pewnością spełniły wszystkie moje oczekiwania. Polewa w postaci syropu klonowego tylko dodaje im wspaniałego, charakterystycznego smaku. Pyszności! :)
Przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson.
Składniki:
1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 duże jajka
30 g masła
300 ml mleka
225 g mąki
masło do smażenia
250 g borówek
100 ml syropu klonowego
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić mikserem. Wstawić do lodówki w celu ochłodzenia.
Jajka ubić w misce. Masło wyjąć, dodać jajka i zmiksować. Dodać szklankę mąki i miksować do uzyskania gładkiej masy (jeśli ciasto będzie zbyt zwarte można dolać kilka łyżek mleka z 300 ml w trakcie sypania mąki). Wlewać powoli 150 ml mleka. Kiedy ciasto się rozrzedzi, dodać pozostałą mąkę, a po połączeniu resztę mleka.
Jednolitą masę ciasta wylewać chochelką (2 małe lub jedna duża) na nagrzaną patelnię z odrobiną masła i smażyć. Jeśli na wierzchu pojawią się bąbelki, przewracać na drugą stronę.
Podawać z borówkami i syropem klonowym.
Gotowe!
Z podanego przepisu powinno wyjść około 6-7 naleśników z małej patelni. Ja przygotowałam podwójną porcję, kiedy okazało się, że jest ich tak niewiele. Jeśli chodzi o przygotowanie, to Nigella mówi by zmiksować wszystkie składniki na raz. Ja wolałam jednak mleko dolewać stopniowo by uniknąć ewentualnych grudek w cieście. Poza tym przepis jest fantastyczny! Naleśniki wyszły pyszne, a do tego syrop klonowy.... Maniam! Z pewnością nie pierwszy raz je przygotowuje! :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=37