Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Leczo z
cukinią i
kiełbasą ...Lekki zielony pucharek - ... »Lubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko
drożdżowy wieniec z
serowo-
kokosowym nadzieniem i
owocami lata. Spróbujcie, bo warto.
Składniki:Na nadzienie:3/4 szklanki mieszanki
owoców (
czereśnie i
agrest)180 g
serka mascarpone8 łyżeczek grubego
cukru1/2 łyżki miękkiego
masła1 łyżka
wiórków kokosowychNa ciasto:25 g
drożdży Babuni do słodkich wypieków3/4 szklanki ciepłego
mleka2 1/2 łyżki
masła2 łyżeczki
cukru2 1/2 szklanki
mąki pszennej + do podsypania1
żółtkoszczypta
solicukier puder po obsypania ciastaPrzygotowanie:Przygotowanie nadzienia:
Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim
masłem,
kokosem i
cukrem w miseczce.
Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół.Przygotowanie ciasta:
Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego)
mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze
drożdże z
mlekiem oraz 2 łyżeczki
cukru, lekko mieszamy. Następnie dodajemy 1
żółtko oraz
mąkę ze szczyptą
soli. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej
mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno
mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać).Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę
serowo-
kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki
owoców.Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto
winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i
owoce być widoczna od zewnętrznej strony.Przygotowany
drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony).Ciasto wyciągamy, studzimy.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego* przepis bierze udział w konkursie, lokowanie produktuPrzepis dodaję do akcji:czwartek, 09 lipca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog