ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata

Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Leczo z cukinią i kiełbasą ...
Lekki zielony pucharek - ... »
Lubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata. Spróbujcie, bo warto.
Składniki:
Na nadzienie:
3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest)
180 g serka mascarpone
8 łyżeczek grubego cukru
1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka wiórków kokosowych
Na ciasto:
25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 1/2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 żółtko
szczypta soli
cukier puder po obsypania ciasta
Przygotowanie:
Przygotowanie nadzienia:
Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół.
Przygotowanie ciasta:
Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze drożdże z mlekiem oraz 2 łyżeczki cukru, lekko mieszamy. Następnie dodajemy 1 żółtko oraz mąkę ze szczyptą soli. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać).
Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców.
Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony.
Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony).
Ciasto wyciągamy, studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
* przepis bierze udział w konkursie, lokowanie produktu
Przepis dodaję do akcji:
czwartek, 09 lipca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Drozdzowy-wieniec-z-serowo-kokosowym-nadzieniem-i.html