ßßß Cookit - przepis na Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem

Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu. Ale w tamtym czasie moja wiedza na temat domowych wypieków była dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa.
Moje szafki, zawsze są przepełnione ryżowym dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego chleba dodać ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem.
* pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat
... nie ma jak świeży domowy chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie mogę się powstrzymać
... nie ma jak mały, domowy bochenek chleba
Składniki:
2 woreczki ryżu jaśminowego firmy Kupiec (2 x 100 g)
1 szklanka mąki żytniej
1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 1/2 łyżki (do wyrabiania i podsypania)
1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
szczypta soli
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ryżu - gotujemy 14 minut dwa woreczki ryżu jaśminowego firmy Kupiec (, czyli 1 minute krócej od czasu podanego na opakowaniu).
Po ugotowaniu ryż studzimy - zanim zaczniemy go mieszać z pozostałymi składnikami powinien być ciepły (nie gorący!).
Po przestudzeniu ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość ryżu, ale winno odchodzić od ręki. Jeśli tak nie jest dodajemy po troszku mąki i dalej wyrabiamy.
Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w lekko obsypanej mąką misce, aż do powiększenia objętości. Miskę przykrywamy ściereczką i koniecznie stawiamy w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów. Ciasto zostawiamy na około 1-1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy ukośnie nożem i obsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
... uformowany chleb tuż przed włożeniem do piekarnika
Tak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35-40 minut. Aby mieć pewność, że chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę i sprawdzamy czy ciasto się do niej nie przykleja).
Jeśli chcemy, by skórka naszego chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie 35-40 minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu.
Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki chleb z samym masłem lub pomidorem.
... chlebek jest miękki w środku, a z wierzchu wspaniale chrupki
... taki chlebek najlepiej smakuje z masłem lub pomidorkami
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Piknikowy-chlebek-z-ryzem-jasminowym-i.html