Wykonanie
Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy
chleb zawiera w składzie pyszny
ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś
jadłam w jednej z piekarni
chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu. Ale w tamtym czasie moja wiedza na temat domowych wypieków była dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku
mąkę ryżową... dodałam ugotowany
ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze -
chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z
ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa.Moje szafki, zawsze są przepełnione
ryżowym dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego
chleba dodać
ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z
ryżem jaśminowym i
słonecznikiem.* pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat
... nie ma jak świeży domowy
chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie
mogę się powstrzymać
... nie ma jak mały, domowy bochenek
chlebaSkładniki:2 woreczki
ryżu jaśminowego firmy Kupiec (2 x 100 g)1 szklanka
mąki żytniej1 1/2 szklanki
mąki pszennej + 2 1/2 łyżki (do wyrabiania i podsypania)1 szklanka ciepłej
wody (250 ml)szczypta
soli2 łyżki łuskanego
słonecznika2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżeczki
masłaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
ryżu - gotujemy 14 minut dwa woreczki
ryżu jaśminowego firmy Kupiec (, czyli 1 minute krócej od czasu podanego na opakowaniu).Po ugotowaniu
ryż studzimy - zanim zaczniemy go mieszać z pozostałymi składnikami powinien być ciepły (nie gorący!).Po przestudzeniu
ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy
mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki
drożdży instant oraz szczyptę
soli i łuskany
słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej
wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę
wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość
ryżu, ale
winno odchodzić od ręki. Jeśli tak nie jest dodajemy po troszku
mąki i dalej wyrabiamy.Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w lekko obsypanej
mąką misce, aż do powiększenia objętości. Miskę przykrywamy ściereczką i koniecznie stawiamy w ciepłym miejscu pozbawionym przeciągów. Ciasto zostawiamy na około 1-1,5 h.Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy ukośnie nożem i obsypujemy delikatnie
mąką. Zostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
... uformowany
chleb tuż przed włożeniem do piekarnikaTak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35-40 minut. Aby
mieć pewność, że
chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę i sprawdzamy czy ciasto się do niej nie przykleja).Jeśli chcemy, by skórka naszego
chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie 35-40 minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na
chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu.Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki
chleb z samym
masłem lub
pomidorem.
... chlebek jest miękki w środku, a z wierzchu wspaniale chrupki
... taki chlebek najlepiej smakuje z
masłem lub
pomidorkamiSmacznego