Wykonanie
Biegające po kuchni dzieci, goście tuż za drzwiami, a ja dopiero szykuję składniki na słodki wypiek... te i wiele innych sytuacji nie przeszkodziło mi nigdy w tym, aby postawić na
stole pyszne,
owocowe ciasto ucierane. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis i uważam go za niezawodny.Tego typu ciasta przenoszą mnie zawsze do dziecinnych lat, gdy moja babcia wyciągała z pieca kolejną dużą blachę pysznego, pachnącego wypieku... Wtedy nie zważało się na to, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta i... łapało się w pospiechu duży kawałek wybiegając ze śmiechem na ustach na podwórko. Wiadomo, że moje ciasto nigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie
jajka,
mleko,
sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim
jajkom.Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z
borówkami i
nektarynkami. Tego typu
owoce idealnie komponują się z
ciastem i
będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio moim gościom smakowało tak bardzo, że ... cała blacha znikła w kilka chwil. Następnym razem upiekę od razu dwie ;)* zmodyfikowany przepis z rodzinnego zeszytu
Składniki:200 g dobrego
masła3/4 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mąki pszennej4
jajka (najlepiej wiejskie)1
budyń waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
borówki amerykańskiej2
nektarynki*
masło,
jajka i
owoce muszą być w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:Przygotowujemy
owoce -
nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę.
Borówki płuczemy. Tak przygotowane
owoce odstawiamy na bok.Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy
mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały
budyń i
proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką.Do drugiej miski przekładamy miękkie
masło. Ucieramy je dokładnie z
cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym
jajku, każdorazowo ucierając.Odkładamy mikser.Do miski z "mokrymi" składnikami wsypujemy powoli suche składniki z drugiej miski. Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy
owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto).Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka").Przestudzone ciasto kroimy i podajemy.Smacznego