ßßß Cookit - przepis na Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami

Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami

nazwa

Wykonanie

Biegające po kuchni dzieci, goście tuż za drzwiami, a ja dopiero szykuję składniki na słodki wypiek... te i wiele innych sytuacji nie przeszkodziło mi nigdy w tym, aby postawić na stole pyszne, owocowe ciasto ucierane. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis i uważam go za niezawodny.
Tego typu ciasta przenoszą mnie zawsze do dziecinnych lat, gdy moja babcia wyciągała z pieca kolejną dużą blachę pysznego, pachnącego wypieku... Wtedy nie zważało się na to, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta i... łapało się w pospiechu duży kawałek wybiegając ze śmiechem na ustach na podwórko. Wiadomo, że moje ciasto nigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom.
Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio moim gościom smakowało tak bardzo, że ... cała blacha znikła w kilka chwil. Następnym razem upiekę od razu dwie ;)
* zmodyfikowany przepis z rodzinnego zeszytu
Składniki:
200 g dobrego masła
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka (najlepiej wiejskie)
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g borówki amerykańskiej
2 nektarynki
* masło, jajka i owoce muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Przygotowujemy owoce - nektarynki obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Borówki płuczemy. Tak przygotowane owoce odstawiamy na bok.
Szykujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cały budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
Do drugiej miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy je dokładnie z cukrem. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, każdorazowo ucierając.
Odkładamy mikser.
Do miski z "mokrymi" składnikami wsypujemy powoli suche składniki z drugiej miski. Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników.
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Przestudzone ciasto kroimy i podajemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Niezawodne-ciasto-ucierane-z-borowkami-i.html