ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny"

Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny"

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mleczne wafle domowe - ...
Zdrowy miks owocowy z ... »
Sezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów żelujących, jak i tzw. metodą "babciną". Z obu sposobów korzystam, dlatego też oba Wam przedstawię. Do Was należy wybór, z której metody skorzystacie by zrobić swój własny, domowy dżem truskawkowy. Zapraszam.
Metoda 1
Dżem truskawkowy - metoda tradycyjna "babcina"
Składniki:
1 kilogram truskawek
2 szklanki cukru (jeśli wolicie słodszy dżem możecie dodać więcej)
sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Umyte truskawki kroimy na mniejsze części (ćwiartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn.
Odstawiamy garnek na około 1 godzinę, aby truskawki puściły sok.
Następnie stawiamy garnek na średnim gazie i gotujemy około 40 minut (w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć dżem). W czasie gotowania często mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z góry szumowinę.
Gotowy dżem można wkładać do słoików. Wekować.
Dżem przyrządzam tzw. "babciną" metodą, czyli bez sztucznych zagęszczaczy.
Smacznego
Metoda 2
Dżem truskawkowy przygotowany przy użyciu cukru żelującego - przetwory w kilka chwil
Składniki:
cukier żelujący 2:1 500 g
1 kg świeżych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Mieszamy w garnku wraz z całym opakowaniem cukru żelującego.
Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę.
Gorącym dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały"
Szybko i prosto.
Smacznego
wtorek, 30 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Dzem-truskawkowy-na-dwa-sposoby-szybki-i.html