Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mleczne wafle domowe - ...Zdrowy
miks owocowy z ... »Sezon na
truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować
truskawkowy smak na dłużej robię domowe
przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy
dżem truskawkowy.
Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie
cukrów żelujących, jak i tzw. metodą "babciną". Z obu sposobów korzystam, dlatego też oba Wam przedstawię. Do Was należy wybór, z której metody skorzystacie by zrobić swój własny, domowy
dżem truskawkowy. Zapraszam.

Metoda 1
Dżem truskawkowy - metoda tradycyjna "babcina"Składniki:1 kilogram
truskawek2 szklanki
cukru (jeśli wolicie słodszy
dżem możecie dodać więcej)sok z 2
cytrynPrzygotowanie:Umyte
truskawki kroimy na mniejsze części (ćwiartki). Wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Zasypujemy
cukrem, dodajemy wyciśnięty
sok z cytryn.Odstawiamy garnek na około 1 godzinę, aby
truskawki puściły sok.Następnie stawiamy garnek na średnim gazie i gotujemy około 40 minut (w zależności od tego jak gęsty chcemy
mieć dżem). W czasie gotowania często mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z góry szumowinę.Gotowy
dżem można wkładać do słoików. Wekować.
Dżem przyrządzam tzw. "babciną" metodą, czyli bez sztucznych zagęszczaczy.SmacznegoMetoda 2
Dżem truskawkowy przygotowany przy użyciu
cukru żelującego -
przetwory w kilka chwilSkładniki:
cukier żelujący 2:1 500 g1 kg świeżych
truskawekPrzygotowanie:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Mieszamy w garnku wraz z całym opakowaniem
cukru żelującego.Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty.Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę.Gorącym
dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały"Szybko i prosto.

Smacznegowtorek, 30 czerwca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog