ßßß Cookit - przepis na Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami

Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Koktajl winogronowo-bananowy ...
Po prostu naleśniki - przepis ... »
Przez długie lata mojego życia nie chciałam brać do ust żadnych wypieków z makiem. Teraz moje gusta się zmieniły. Może za sprawą moich bliskich, którzy wprost przepadają za wszelakimi makowymi słodkościami? A może po prostu w pewnym wieku gusta się zmieniają...?
Dziś zapraszam Was na szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w jedzeniu ;) śmietankowy piegusek najeżony jabłkami * . Śmietankowy smak + mak + jabłka, to połączenie już na etapie wymyślania wydawało mi się po prostu pyszne. Czemu takie zestawienie smaków? No cóż, połączyłam, to co każdy z domowników lubi najbardziej i... tak otrzymaliśmy naszego pieguska. Spróbujcie, bo warto.
Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy piknik lub inną okazję.
*przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków)
Składniki:
1/2 szklanki niebieskiego maku
1/2 jabłka (średnie, soczyste)
4 całe jajka klasy M
1 czubata łyżka krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/2 kostki masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Roztapiamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym ciasto wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego
Przepis startuje w konkursie organizowanym przez Foodmania - "Majówka z Owocowym Rajem" . W sklepie Owocowy Raj znajdziecie, m .in. mak.
czwartek, 30 kwietnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Smietankowy-piegusek-najezony-jablkami.html