Wykonanie
Czy wiecie, że 100 g
czarnej porzeczki pokrywa aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Tak, te małe kuleczki są pełne witamin. "W owocach
czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze." *Jednym słowem
czarna porzeczka, to samo zdrowie. A w duecie z pyszną
truskawką są idealnym witaminowym połączeniem. W sam raz na pochmurne, szare dni, gdy nasz organizm domaga się wzmocnienia. Dlatego bardzo chętnie sięgam po te
owoce w kuchni. Dziś zapraszam na pyszny, ciepły, a przede wszystkim zdrowy
kisiel.* źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci zdrowotne_41764.html
Składniki:1 1/2 szklanki
czarnej porzeczki (u mnie mrożona, ale można użyć również tej ze słoików, itp.)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 1/3 litra
wody1 szklanka
truskawekopcjonalnie 1 łyżka
cukruPrzygotowanie:
Porzeczki zalewamy
wodą (około 1/2 litra) i gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty. Następnie ściągamy z palnika i przecedzamy przez sitko. Czysty sok wlewamy z powrotem do garnka. Około 2 łyżki (odsączonych)
owoców blendujemy, i dodajemy do
soku porzeczkowego. Następnie dodajemy pozostałą
wodę (bez jednej szklanki, w której rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną) i
cukier. Stawiamy na palniku i gotujemy. Gdy nasz "
sok porzeczkowy" się zagotuje, dolewamy powoli (ciągle mieszając)
mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę (aż uzyskamy pożądaną konsystencję
kisielu). Pod koniec dorzucamy
truskawki (u mnie kilka całych, reszta drobniej pokrojonych). Mieszamy delikatnie i podajemy.SmacznegoW owocach
czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.htmW owocach
czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarne-porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne_41764.html