Wykonanie
Dziś
pora na jakiś pyszny wypiek. A że moja kochana córeczka uwielbia mi pomagać w kuchni, zakasałyśmy obie rękawy (ona małe rękawki) i przystąpiłyśmy do pracy. Ja odmierzałam i wsypywałam składniki, ona je pięknie miksowała. Z tym swoim rozbrajającym uśmiechem na ustach... Ach, przygotowanie ciasta w towarzystwie ukochanej pociechy, to po prostu sama przyjemność i ogromna radość.Zapraszam Was do skosztowania bardzo
śmietankowego i puszystego ciasta z
owocami i kawałeczkami
czekolady w środku * . To ciasto nadaje się idealnie na przyjęcie, jak i zajadanie się nim z ukochaną córeczką :)*Przepis powstał dawno temu w wyniku (szczerze pisząc) pomyłki kulinarnej. Miało być inne ciasto, zagadałam się, za dużo
mąki wsypałam i... dalej trzeba było eksperymentować, by nie wyrzucić składników. Na początku był, to jedynie placek pół-na pół
śmietana i
mleko, a później...moje ulubione ciasto z
owocami.
... ten mały paluszek wskazuje dzieło swoich rączek ;) ...Składniki:1 kostka
margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej5 całych
jajek3/4 szklanki
śmietany kremówki (30%)3/4 szklanki
cukru kryształ1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)szczypta
soli2 3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki świeżych
owoców (dowolna mieszanka, np.
porzeczki,
maliny,
jagody, wydrylowane
czereśnie) lub 1 1/2 szklanki
mieszanki owocowej (mrożona)+
mąka do obsypania6 kostek
białej czekoladycukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:
Margarynę ucieramy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie wbijamy
jajka, ciągle miksując.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodajemy po trochu
mąki, następnie wlewamy trochę
śmietany i tak do wyczerpania składników, stale miksując. Na koniec do ciasta dodajemy posikane kawałki
białej czekolady i delikatnie miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką tortownicy.Świeże
owoce obsypujemy delikatnie w
mące i kładziemy na wierzch naszego ciasta. Gdy używamy
owoców mrożonych - najpierw wsypujemy je np. do woreczka i lekko rozbijamy wałkiem. Obsypujemy delikatnie
mąką i kładziemy na wierzch ciasta.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego