ßßß Cookit - przepis na Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady

Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Dziś pora na jakiś pyszny wypiek. A że moja kochana córeczka uwielbia mi pomagać w kuchni, zakasałyśmy obie rękawy (ona małe rękawki) i przystąpiłyśmy do pracy. Ja odmierzałam i wsypywałam składniki, ona je pięknie miksowała. Z tym swoim rozbrajającym uśmiechem na ustach... Ach, przygotowanie ciasta w towarzystwie ukochanej pociechy, to po prostu sama przyjemność i ogromna radość.
Zapraszam Was do skosztowania bardzo śmietankowego i puszystego ciasta z owocami i kawałeczkami czekolady w środku * . To ciasto nadaje się idealnie na przyjęcie, jak i zajadanie się nim z ukochaną córeczką :)
*Przepis powstał dawno temu w wyniku (szczerze pisząc) pomyłki kulinarnej. Miało być inne ciasto, zagadałam się, za dużo mąki wsypałam i... dalej trzeba było eksperymentować, by nie wyrzucić składników. Na początku był, to jedynie placek pół-na pół śmietana i mleko, a później...moje ulubione ciasto z owocami.
... ten mały paluszek wskazuje dzieło swoich rączek ;) ...
Składniki:
1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej
5 całych jajek
3/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
3/4 szklanki cukru kryształ
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
2 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki świeżych owoców (dowolna mieszanka, np. porzeczki, maliny, jagody, wydrylowane czereśnie) lub 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka do obsypania
6 kostek białej czekolady
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy jajka, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po trochu mąki, następnie wlewamy trochę śmietany i tak do wyczerpania składników, stale miksując. Na koniec do ciasta dodajemy posikane kawałki białej czekolady i delikatnie miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy.
Świeże owoce obsypujemy delikatnie w mące i kładziemy na wierzch naszego ciasta. Gdy używamy owoców mrożonych - najpierw wsypujemy je np. do woreczka i lekko rozbijamy wałkiem. Obsypujemy delikatnie mąką i kładziemy na wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Bardzo-smietankowe-puszyste-ciasto-owocowe-z.html