Wykonanie
Nic tak dobrze nie zaspokaja głodu jak
drób. Bynajmniej taką opinię
daje się wszędzie słyszeć. Dlatego często w naszych domach w
porze obiadu pojawiają się propozycje z drobiem w roli głównej. Dziś i ja proponuję Wam jedną z nich -
pierś z kurczaka z piekarnika z
żółtym serem i
przyprawami. Jest o wiele zdrowsza i bardziej soczysta niż zazwyczaj podawane kotlety w panierce. Pierś przyrządzamy w folii do pieczenia bez dodatku tłuszczu. Jeśli chcemy wersję bardziej dietetyczną proponuję nie dodawać
sera. A danie podać z ulubioną zdrową surówką np. z
marchewki.
Składniki:2
piersi z kurczaka1 1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1 1/2 łyżeczki
bazylii3 łyżki startego żółtego
serca (np. morski)sok z 1/2
cytrynyfolia do pieczeniaPrzygotowanie:Przygotowane kawałki
z piersi kurczaka nacieramy delikatnie
słodką papryką i
bazylią. Wkładamy do folii do pieczenia ułożonej na blasze z piekarnika. Skrapiamy
sokiem z 1/2
cytryny. Uwaga zamkniętą folię należy poprzebijać w kilku miejscach np. wykałaczką. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe kawałki
mięsa posypujemy startym
żółtym serem (np. morskim). W wersji dietetycznej nie dodajemy
sera. Całość podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie wersja nie dietetyczne z domowymi frytkami.Smacznego