Wykonanie


NA POCZĄTEK WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJ, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!Minął rok odkąd prowadzę bloga, gdyby nie ta czteromiesięczna przerwa mogłabym zdmuchnąć jedną świeczkę, ale świeczki nie będzie i
tortu też nie, ale blog będzie tak
będę go nadal pisać bo to lubię. Chociaż najchętniej zmieniłabym nazwę bo najlepiej z niej wychodzi mi gotowanie, ale się nie poddaję co to, to nie.Dzień przed Sylwestrem odbyło się Drugie Spotkanie Szczecińskich Blogerów a właściwie małe kilku osobowe spotkanko, ale było sympatycznie, miło, smacznie i kalorycznie bo każda z nas przyniosła coś słodkiego. "Sprawczynią" spotkania była
Asia a odbyło się ono w Public Cafe.Więcej zdjęć TUTAJ.Ja na to spotkanie przygotowałam ciasto z
żurawiną i
białą czekoladą, które wcześniej upiekłam na Swięta Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto jest z TEGO bloga.Składniki:ciasto3/4 kostki
masła1 szklanki
brązowego cukru (dalam 3/4 szklanki)4
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki pokrojonych
suszonych żurawin1,5 tabliczki
białej czekoladykrem z
serka250 g (2 opakowania)
serka Philadelphia (zdecydowanie najlepszy)1 szklanka
cukru pudru (dałam pół szklanki)1 łyżeczka
soku z cytryny2 krople ekstraktu
waniliowego (pominęłam)polewa z
białej czekolady1 tabliczka
białej czekolady50 ml
śmietanki+ 50g świeżych (lub suszonych)
żurawinWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Za pomocą miksera ucieramy
brązowy cukier z
masłem, dodajemy
jajka, ekstrakt
waniliowy,
imbir i
sól. Następnie dodajemy
mąkę. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną
żurawinę i
białą czekoladę (również pokrojoną na małe kawałki). Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).
Serek philadelphia miksujemy z przesianym
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny.Smarujemy nim ciasto.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ze
śmietanką, wylewamy na
serek, posypujemy
żurawiną.