Wykonanie
Korzystając z okazji leniwej niedzieli chciałabym Wam pokazać kilka produktów mojej ulubionej
marki artykułów kuchennych - Fackelmann . Jest wśród nich kilka gadżetów, które sprawiają, że codzienne przygotowanie posiłków staje się łatwiejsze, a co za tym idzie bardziej przyjemne.Krajarka do
ananasówW mojej kuchni to najprzydatniejsza "wiertarka", dzięki której wydobycie
ananasa z twardej i mało apetycznej skóry staje się banalnie łatwe.
Wystarczy odciąć pióropusz, a żółtą część "wiertarki" nałożyć na
owoc i kręcić. Po kilku obrotach dość mocno pociągnąć i wedle uznania zieloną częścią "wiertarki" podzielić
ananasa na zgrabne kawałki. I już! Trwa to ok. 2 minuty :)Całość przyrządu wykonana jest z plastiku co sprawia, że jego użytkowanie jest bezpieczne i łatwe w czyszczeniu.
Obieraczka obrotowaFantastyczna obieraczka do
warzyw i owoców, która dzięki sprawnemu "przełącznikowi" zmienia ją w przyrząd dla prawo lub leworęcznych. Dodatkowo możemy ustawić ją w wygodnej dla nas formie podłużnej lub poprzecznej.
Dzięki wygodnej rączce i ostrzu ostremu jak brzytwa, obieranie staje się lekkie i nawet przyjemne. Nie wiem jak Wy, ale osobiście nienawidzę obierać
ziemniaków. Brudne i nieprzyjemne w dotyku, do tego muszę je przygotowywać dosyć często... Uwierzcie z tą obieraczką pobiłam swój rekord czasowy i nawet bardzo nie grymasiłam :) Polecam ją każdej Pani Domu!
Drylownik do
pomidorów i
truskawekTe zwinne i sprytne narzędzie to nic innego jak drylownik do szypułek. Dzięki niemu łatwo i szybko usuniesz zielone części z
pomidorów czy
truskawek. Wystarczy wbić ostrze przy szypułce i lekko okręcić. Drylownik nie psuje owoców/warzyw. Bardzo przydatna rzecz w okresie letnim.
Rękawice kuchenneBardzo przydatną częścią kuchennej garderoby są rękawice, które ochronią nasze dłonie przed wysoką temperaturą. Są wygodne, a po ich ubraniu ręce nadal pozostają sprawne (niektóre modele rękawic są tak grube, że utrudniają operowanie dłońmi).
Tarka do
gałki muszkatołowej i
orzechówNadchodzą Święta więc w mojej kuchni coraz częściej pojawiają się
przyprawy korzenne i
orzechy.
Gałka muszkatołowa to
przyprawa, która najwspanialszy aromat wydobywa podczas mielenia. Warto zaopatrzyć się w tak poręczną tarkę, która zajmuje niewiele miejsca, a która w łatwy i ekspresowy sposób zetrze twarde nasiona, czy
orzechy.
Tarka wykonana jest ze stali nierdzewnej oraz posiada wysuwany pojemnik, dzięki któremu aplikacja zmielonej gałki lub
orzechów jest bezproblemowa.
Dziadek do
orzechówTen przyrząd zapewne zna każdy z Was! W okresie Świąt w ogóle go nie chowam do szuflady. Znakomity do łuskania każdego typu
orzechów. Otwiera skorupkę tak, że nie zgniata wnętrza
orzecha, a stożkowy kształt sprawia, że łupinka nie odpryskuje w czasie nacisku. Dodatkowo pomoże nam otworzyć np.
szampana :)
Łopatka do
seraOstatnim prezentowanym przeze mnie przyrządem jest
łopatka - tarka de
sera.Posłuży nam przy plasterkowaniu
sera. Dzięki regulowanej rączce możemy uzyskać plasterki grubości 1 do 7 mm.
Sprawnie pokroi
twarde sery, które ciężko ukroić nożem.
Wszystkie artykuły znajdziecie w sklepach ze sprzętem kuchennym oraz hipermarketach. Ceny są bardzo atrakcyjne, dlatego możecie pokusić się na kilka z nich :)