ßßß Cookit - przepis na Niedziela z Fackelmann cz. 3

Niedziela z Fackelmann cz. 3

nazwa

Składniki

Wykonanie

Korzystając z okazji leniwej niedzieli chciałabym Wam pokazać kilka produktów mojej ulubionej marki artykułów kuchennych - Fackelmann . Jest wśród nich kilka gadżetów, które sprawiają, że codzienne przygotowanie posiłków staje się łatwiejsze, a co za tym idzie bardziej przyjemne.
Krajarka do ananasów
W mojej kuchni to najprzydatniejsza "wiertarka", dzięki której wydobycie ananasa z twardej i mało apetycznej skóry staje się banalnie łatwe.
Wystarczy odciąć pióropusz, a żółtą część "wiertarki" nałożyć na owoc i kręcić. Po kilku obrotach dość mocno pociągnąć i wedle uznania zieloną częścią "wiertarki" podzielić ananasa na zgrabne kawałki. I już! Trwa to ok. 2 minuty :)
Całość przyrządu wykonana jest z plastiku co sprawia, że jego użytkowanie jest bezpieczne i łatwe w czyszczeniu.
Obieraczka obrotowa
Fantastyczna obieraczka do warzyw i owoców, która dzięki sprawnemu "przełącznikowi" zmienia ją w przyrząd dla prawo lub leworęcznych. Dodatkowo możemy ustawić ją w wygodnej dla nas formie podłużnej lub poprzecznej.
Dzięki wygodnej rączce i ostrzu ostremu jak brzytwa, obieranie staje się lekkie i nawet przyjemne. Nie wiem jak Wy, ale osobiście nienawidzę obierać ziemniaków. Brudne i nieprzyjemne w dotyku, do tego muszę je przygotowywać dosyć często... Uwierzcie z tą obieraczką pobiłam swój rekord czasowy i nawet bardzo nie grymasiłam :) Polecam ją każdej Pani Domu!
Drylownik do pomidorów i truskawek
Te zwinne i sprytne narzędzie to nic innego jak drylownik do szypułek. Dzięki niemu łatwo i szybko usuniesz zielone części z pomidorów czy truskawek. Wystarczy wbić ostrze przy szypułce i lekko okręcić. Drylownik nie psuje owoców/warzyw. Bardzo przydatna rzecz w okresie letnim.
Rękawice kuchenne
Bardzo przydatną częścią kuchennej garderoby są rękawice, które ochronią nasze dłonie przed wysoką temperaturą. Są wygodne, a po ich ubraniu ręce nadal pozostają sprawne (niektóre modele rękawic są tak grube, że utrudniają operowanie dłońmi).
Tarka do gałki muszkatołowej i orzechów
Nadchodzą Święta więc w mojej kuchni coraz częściej pojawiają się przyprawy korzenne i orzechy. Gałka muszkatołowa to przyprawa, która najwspanialszy aromat wydobywa podczas mielenia. Warto zaopatrzyć się w tak poręczną tarkę, która zajmuje niewiele miejsca, a która w łatwy i ekspresowy sposób zetrze twarde nasiona, czy orzechy.
Tarka wykonana jest ze stali nierdzewnej oraz posiada wysuwany pojemnik, dzięki któremu aplikacja zmielonej gałki lub orzechów jest bezproblemowa.
Dziadek do orzechów
Ten przyrząd zapewne zna każdy z Was! W okresie Świąt w ogóle go nie chowam do szuflady. Znakomity do łuskania każdego typu orzechów. Otwiera skorupkę tak, że nie zgniata wnętrza orzecha, a stożkowy kształt sprawia, że łupinka nie odpryskuje w czasie nacisku. Dodatkowo pomoże nam otworzyć np. szampana :)
Łopatka do sera
Ostatnim prezentowanym przeze mnie przyrządem jest łopatka - tarka de sera.
Posłuży nam przy plasterkowaniu sera. Dzięki regulowanej rączce możemy uzyskać plasterki grubości 1 do 7 mm.
Sprawnie pokroi twarde sery, które ciężko ukroić nożem.
Wszystkie artykuły znajdziecie w sklepach ze sprzętem kuchennym oraz hipermarketach. Ceny są bardzo atrakcyjne, dlatego możecie pokusić się na kilka z nich :)
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/12/niedziela-z-fackelmann-cz-3.html