ßßß Cookit - przepis na Smaki Hiszpanii

Smaki Hiszpanii

nazwa

Wykonanie

Będąc w Hiszpanii, miałam wreszcie okazję spróbować tradycyjnego gazpacho andaluz. Na początku byłam trochę zdziwiona - że jak to, zupa na zimno, bez gotowania? Jednak już po pierwszej łyżce miałam ochotę na więcej. Gazpacho jest wręcz idealne na upały, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu ;)
Gazpacho andaluzyjskie
Gazpacho andaluz
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 kg pomidorów
1 i 1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 ogórki
miąższ z 3 kromek jasnego pieczywa
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
500 ml wody
WYKONANIE:
Ząbki czosnku obieramy i rozcieramy z solą. Mieszamy razem z miąższem z jasnego pieczywa porwanym na kawałki oraz 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy na 30 minut.
1 paprykę czerwoną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, żeby po tym czasie obrać ją ze skórki, oczyścić i wrzucić do misy blendera. Pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić i wrzucić do misy blendera (1 pomidora zostawiamy na później). 2 ogórki myjemy, obieramy i wrzucamy do misy blendera. Cebulę obieramy i wrzucamy do misy blendera. Dolewamy pozostałą część wody, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy przez 1-2 minuty. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe warzywa (pomidor, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, ogórek) kroimy w kosteczkę.
Można podać z np. świeżymi listkami bazylii lub oregano :)
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/07/gazpacho.html