ßßß
Gazpacho andaluzyjskieGazpacho andaluzSKŁADNIKI (na 4 porcje):1 kg pomidorów1 i 1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki3 ogórkimiąższ z 3 kromek jasnego pieczywa3 łyżki oliwy2 ząbki czosnku1 mała cebula500 ml wodyWYKONANIE:Ząbki czosnku obieramy i rozcieramy z solą. Mieszamy razem z miąższem z jasnego pieczywa porwanym na kawałki oraz 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy na 30 minut.1 paprykę czerwoną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, żeby po tym czasie obrać ją ze skórki, oczyścić i wrzucić do misy blendera. Pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić i wrzucić do misy blendera (1 pomidora zostawiamy na później). 2 ogórki myjemy, obieramy i wrzucamy do misy blendera. Cebulę obieramy i wrzucamy do misy blendera. Dolewamy pozostałą część wody, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy przez 1-2 minuty. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.Pozostałe warzywa (pomidor, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, ogórek) kroimy w kosteczkę.Można podać z np. świeżymi listkami bazylii lub oregano :)