ßßß Cookit - przepis na Sernik jaglany

Sernik jaglany

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana jagielnikiem z Fukafe postanowiłam zabrać się za swoją wersję.
I najlepszą rekomendacją mogą być słowa mojej mamy, że gdybym częściej robiła coś takiego, to ona może zostać weganką ;)
Wegański jagielnik z borówkami, malinami i czekoladowym sosem z daktyli
Vegan millet cheesecake with blueberries, raspberries and chocolate date sauce
inspiracja
SKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:
1 łyżka masła orzechowego
7 daktyli
5 łyżek wody
4 łyżki płatków owsianych
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych na masę 'serową':
100 g kaszy jaglanej
1/2 szklanki nerkowców
1 łyżkę oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny na wierzch:
borówki
maliny
5-6 daktyli
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
5-7 łyżek wody
WYKONANIE:
Wszystkie daktyle (i te na spód, i te na sos na wierzch) moczymy w wodzie przez około 4 godziny i tak samo postępujemy z nerkowcami.
Po tym czasie zabieramy się za spód - blendujemy masło orzechowe z daktylami, 4 łyżkami płatków owsianych i wodą na gładką masę, a następnie dodajemy płatki owsiane błyskawiczne i całość tylko mieszamy. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia i 'wyklejamy' spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, w stosunku 1:3 (100 g kaszy to około 1/2 szklanki, więc dajemy mniej więcej 1 i 1/2 szklanki wody), tak aby wchłonęła całą wodę i była rozgotowana . Studzimy ją. trochę ugotowanej kaszy blendujemy na gładko z namoczonymi nerkowcami. Później dodajemy resztę składników i kaszy jaglanej, dokładnie blendując (najlepszym blenderem będzie ten typu 'żyrafka'). Wykładamy powstałą masę na spód (boki formy smarujemy olejem, np. rzepakowym), dekorujemy owocami i sosem (zblendowane daktyle, kakao, masło orzechowe i woda), i z powrotem wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/08/sernik-jaglany.html