Wykonanie
Zainspirowana jagielnikiem z Fukafe postanowiłam zabrać się za swoją wersję.I najlepszą rekomendacją mogą być słowa mojej mamy, że gdybym częściej robiła coś takiego, to ona może zostać weganką ;)
Wegański jagielnik z
borówkami,
malinami i
czekoladowym sosem z
daktyliVegan millet cheesecake with blueberries, raspberries and chocolate date sauceinspiracjaSKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:1 łyżka
masła orzechowego7
daktyli5 łyżek
wody4 łyżki
płatków owsianych5 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych na masę 'serową':100 g
kaszy jaglanej1/2 szklanki
nerkowców1 łyżkę
oleju kokosowego5 łyżek
ksylitolu1 łyżka
soku z cytryny na wierzch:
borówkimaliny5-6
daktyli1 łyżka
kakao1 łyżka
masła orzechowego5-7 łyżek
wodyWYKONANIE:Wszystkie
daktyle (i te na spód, i te na sos na wierzch) moczymy w wodzie przez około 4 godziny i tak samo postępujemy z
nerkowcami.Po tym czasie zabieramy się za spód - blendujemy
masło orzechowe z
daktylami, 4 łyżkami
płatków owsianych i
wodą na gładką masę, a następnie dodajemy
płatki owsiane błyskawiczne i całość tylko mieszamy. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia i 'wyklejamy' spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, w stosunku 1:3 (100 g
kaszy to około 1/2 szklanki, więc dajemy mniej więcej 1 i 1/2 szklanki
wody), tak aby wchłonęła całą
wodę i była rozgotowana . Studzimy ją. trochę ugotowanej
kaszy blendujemy na gładko z namoczonymi
nerkowcami. Później dodajemy resztę składników i
kaszy jaglanej, dokładnie blendując (najlepszym blenderem będzie ten typu 'żyrafka'). Wykładamy powstałą masę na spód (boki formy smarujemy
olejem, np. rzepakowym), dekorujemy
owocami i sosem (zblendowane
daktyle,
kakao,
masło orzechowe i
woda), i z powrotem wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).