ßßß Cookit - przepis na Bananowa babka? Chlebek? Po prostu ciasto, które moze nie wygląda ale za to jak smakuje...yymmm

Bananowa babka? Chlebek? Po prostu ciasto, które moze nie wygląda ale za to jak smakuje...yymmm

nazwa

Wykonanie

Kupiłam banany. Tego samego dnia wpadła do mnie mama...z bananami. I tak sobie leżały i dojrzewały...aż za bardzo. Już nikt nie chciał ich jeść i wtedy pojawił się dla nich ratunek. Zrobiłam ciasto, które znika jak oszalałe. Lubię je dzieci, dorośli, jest super dodatkiem na letnie grille, pikniki. Jako deser i jako przekąska lub słodkie śniadanie. Przepis znalazłam w książce z przepisami na domowe ciasta, za pierwszym razem nie wyszło ale pozmieniałam to i tamto i druguie podejście mogę zaliczyć do bardzo udanych. Polecam i czekam na wasze opinie:)
Jest to też przepis z rodzaju - "zrobię ciasto przy okazji" czyli bardzo proste i robi się je podobnie do ciasta na muffiny (najpierw mokre, potem suche a na koniec wszystko razem i do piekarnika).
Zaczynamy.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Składniki suche
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre
4 dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 kostki masła (musi być miękkie)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Taki podział zastosowałam zgodnie z przepisem choc nie końca jestem przekonana czy właściwe jest określenie cukru jako składnik mokry..no ale może chodzi o to, że się rozpuszcza...
W każdym razie. Najpierw łączymy powyższe, mokre składowe ciasta zaczynając od bananów, które rozdrabniamy widelcem a potem dodajemy jajko, cukry, cynamon i masło. Wszystko ucieramy mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Mąkę łączymy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do bananowej masy - znowu mikrujemy.
Ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystko wkładamy do piekarnika na ok 40 - 50 min (aż pęknie).
Wszystko. Testujcie i smakujcie:)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2015/06/bananowa-babka-chlebek-po-prostu-ciasto.html