Wykonanie
10. PRZEPIS NR 6 - PLACUSZKI Z GOTOWANYCH
ZIEMNIAKÓWPomysł na te placuszki przyszedł mi do głowy dzisiaj, po tym jak zobaczyłam w lodówce cały garnek wczorajszych
ziemniaków. Nie wyglądały apetycznie, a nie mogłam pozwolić by się zmarnowały, więc wymysliłam, że zrobię z nich placuszki. Podałam je z gotowanymi w jarzynach skrzydełkami z
kurczaka, ale polecam też tradycyjna wersję z sosami (teraz szczególnie z
grzybowym), oraz moją ulubioną wersję ze
śmietaną lub
jogurtem.SKŁADNIKI:- gotowane
ziemniaki( dowolna ilość)-
mąka pszenna( ok.1/4 ilości
ziemników + do obtaczania placuszków)-
jajka( ilość zależna od ilości
ziemników- u mnie 1
jajko na 5 średnich
ziemniaków)-
cebula( ilość w zalezności od upodobań i ilości
ziemników- u mnie była 1 srednia na 5 srednich
ziemniaków)- ząbek
czosnku-
olej do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.Ugotowane, przestudzone
ziemniaki przeciskamy przez praskę, lekko uklepujemy w garnku, wyrównujemy powierzchnię, nozem rysujemy na
masie krzyzyk, wyciagamy 1 z 4 częsci.2.W powstałe puste miejsce wsypujemy
makę, dodajemy wyciągnietą część
ziemniaków.Odstawiamy.3.
Cebulę i
czosnek myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na drobnej tarce.4. Do
ziemniaków z
mąką, dodajemy
cebulę i
czosnek,
jajko, przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku oraz
ziołami -
pietruszką i
koperkiem, mieszamy wszystko razem.5.UWAGA: jesli
ziemniaki są bardzo mokre
moze być potrzebne więcej
mąki więc warto wiedzieć, że ciasto ma
mieć zwartą konsystencję na tyle, aby można było formować placuszki.6. Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w
mące, spłaszczamy na placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.7. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy- z sosami,
śmietaną lub
jogurtem, do gotowanych lub duszonych w sosach
mięs lub ryb, albo naturalnie posypane tylko
ziołami.Smacznego!