Jeden z najstarszych przepisów w moim notatniku to właśnie ten na babeczki. Zawsze wychodzą przepyszne :) Do środka można dodać m.in. dżem, czekoladę, owoce. Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem, lukrem czy kremem. Ja od czasu do czasu dodaję barwnik i wtedy wyglądają jeszcze lepiej :)PrzepisSkładniki ( 20-25szt) :5 jajek1 szklanka cukru1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki oleju1 i 1/2 szklanki mąkiWykonanie :Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek i umieścić w foremce aby były równiutkie :)Piec ok. 20min w 180 stopniach :)Ja osobiście dodaję do środka dżem (marmoladę) ale nadziewam po upieczeniu :)