Wykonanie
Wreszcie przyszła i na całe szczęście nie tylko w kalendarzu. Długo wyczekiwana i wytęskniona wiosna. Mam nadzieję że tym razem zagości u nas na dłużej :)A oto ona we własnej osobie. Prosto
spod kredki mojego 5-letniego SynkaA skoro mamy już wiosnę to proponuję pyszne, lekkie i puchate ciasto
maślankowe. U mnie z
jagodami (oczywiście mrożonymi), a
owoce możecie dać dowolne. Z każdymi wychodzi pyszne :)Źródło przepisu to tzw. poczta pantoflowa :)) Przepis dostałam od znajomej, u której ciasto to próbowałam pierwszy raz.Po prostu przepadłam :)
Składniki:2
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
oleju2 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.Mieszamy składniki suche i mokre oddzielnie.
Potem składniki suche dodajemy do mokrych i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blaszkę (wielkości 40x25cm). Na wierzchu układamy
owoce i posypujemy kruszonką.Pieczemy przez ok 40-50 minut do suchego patyczka.
Przepis dołączam do akcji "Ekspresowo w kuchni":