ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Kremową i gęstą zupę z pieczonej papryki chciałam zrobić od dawna. Ponad rok temu widziałam przepis w jednej z plotkarskich gazet, od razu chciałam ją zrobić, ale jeszcze szybciej o niej zapomniałam. Starość, nie radość ;) Albo raczej zbyt dużo chęć przygotowywania tego, co człowiek zobaczy na innych blogach i zbyt duża ilość żołtych karteczek z przepisami na pyszności, które polecają znajomi...
W końcu w ręce wpadły papryki (w kosmicznej cenie o tej porze roku) i karteczka włożona w zeszyt z przepisami.
Zupa jest idealna na przystawkę. Rozgrzewa i pobudza apetyt. Zdecydowanie nie jest sycąca. Raczej jest idealna, jako zapowiedź czegoś jeszcze lepszego! :)
Zrobiłam dwie wersje: czerwoną- pikantną i żółtą o łagodnym smaku. Chciałam zrobić jeszcze zieloną, ale w sklepie nie było zielonej papryki. Może innym razem?
Składniki na 2 rodzaje kremu dla 3 osób ( ilość, jak na przystawkę):
wersja HOT
2 duże czerwone papryki
czerwona papryczka chilli
200ml bulionu z warzyw
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
or NOT
2 duże żółte papryki
200ml bulionu z warzyw
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie papryki (oprócz chilli) myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy wzdłuż na 4 i wydrążamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miąszem do dołu i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 250 stopni przez ok. 20-25 min. do czasu pojawienia się na paprykach czarnych plamek. Uważajcie, aby nie przesadzić i ich całkowicie nie spalić :)
Niektórzy podpiekają również czosnek, ale czosnek pieczony robi się słodki i delikatny, a ja chciałam aby zaostrzył zupę, więc go nie piekłam.
Papryki wyciągamy z piekarnika, wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy, aby skórka sama z nich zeszła. Po ok. 15min. obieramy papryki i wkładamy kolorami do oddzielnych garnków.
Papryki zalewamy gorącym bulionem z warzyw, dodajemy po ząbku czosnku i doprawiamy do smaku. Do czerwonej papryki dodajemy dodatkowo pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Moja nie była bardzo ostra więc dodałam z ziarenkami.
Zupy gotujemy ok. 5min. Ściągamy z ognia i blendujemy na krem.
Podałam z kolendrą i po 2 łyżkach już żałowałam, że nie zrobiłam większej ilości kremu...
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/02/zupa-krem-z-pieczonej-papryki.html