ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera z żurawiną i orzechami

Surówka z selera z żurawiną i orzechami

nazwa

Wykonanie

Gdzie się podziały tamte surówki
gdzie te mizerie, gdzie sałaty?
Gdzie się podziały kiszone kapusty
Tamtych pysznych, wspaniałych lat?
Jeszcze pam iętam te dni, kiedy na obiad, na oddzielnym talerzyku, lub miseczce dostawałam mizerię z ogórków zerwanych na działce. Na kolację jadłam chleb posmarowany grubo masłem, ze świeżutkim, również działkowym pomidorkiem i poszatkowaną cebulką.
Do ryby jadało się surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, a u babci ogromne liście sałaty ze śmietaną, którą ściekała po brodzie.
Całość wieńczyła marchewka z groszkiem podana z panierowanym kotletem schabowym. To były czasy!
Jak to się stało, że teraz o takie rarytasy tak trudno? Na stołach goszczą sałatki greckie, gyros, cykoria, mix sałat...Nie lubimy już starych, dobrych smaków?
U mnie w domu ostatnio powrót do "pierwotnych" smaków i powiem Wam, że oderwać się od nich nie mogę!
Przedstawiam Wam moją wersję surówki z selera, która podbiła moje i Sebastiana serce :)
Składniki na 2 porcje:
duży seler
twarde i słodkie jabłko
pół garści suszonej żurawiny
pół garści orzechów włoskich
150g jogurtu naturalnego
sok z ok. 1/3 cytryny
pół łyżeczki cukru
Seler myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do selera ścieramy również obrane jabłko i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem i zalewamy nim seler z jabłkiem.
Na koniec dorzucamy do surówki suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
Viola!
Miłego weekendu!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/05/gdzie-sie-podziaytamte-surowki.html