ßßß Cookit - przepis na Piernik popularny w wersji "Na bogato"

Piernik popularny w wersji "Na bogato"

nazwa

Wykonanie

Sezon wywrotek, połamańców i łamag oficjalnie uznaję za OTWARTY!
Nie wiem jak to robiłam i czemu trafiało się to akurat mnie. Może miałam/ mam wybitny dar do darcia nowiuśkich białych rajstop, zdzierania kolan do mięsa na pierwszym krawężniku przez który przechodziłam lub tłuczenia szklanek- zwłaszcza tych nowych.
Teraz szklanek nie tłukę, a w sumie by się przydało patrząc na coraz piękniejsze okazy na sklepowych półkach...Nie zdzieram też białych rajstop, ale nadrabiam w zimę na pierwszych przymrozkach i śliskich ulicach. Z gracją baletnicy wywijam orła, klnę pod nosem i modlę się, aby nagle się ściemniło i nikt mnie nie zauważył.
Niestety dziś tego szczęścia nie miałam i zrobiłam małe, poranne przedstawienie grupie maszerujących przedszkolaków na przejściu dla pieszych. Tym razem nie udało się przejść niezauważoną...
Nie da się również przejść obojętnie obok tego piernika. Niby popularny, tradycyjny i zwyczajny, a jednak wzbogacony kremem pomarańczowym powala na kolana. Otwierając lodówkę nie można było jej już zamknąć nie pożerając choćby kawałeczka...
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22cm*):
3/4 szklanki miodu
szklanka cukru
2 duże jaja
0,5kg mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżki kakao
2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki mleka
100g posiekanych orzechów włoskich
Miód podgrzewamy w rondelku z cukrem i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy go do przesianej mąki i proszku do pieczenia. Do rondelka po miodzie wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i również wlewamy do mąki.
Do całości dodajemy olej i kakao. Wyrabiamy ciasto ręką i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po wystudzeniu ciasta dodajemy jajka, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiamy do połączenia składników i wykładamy łyżką na tortownicę z papierem do pieczenia wyłożonym na spodzie.
Piernik pieczemy w 150-160 stopniach przez ok. 45min. do tzw. suchego patyczka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po wystudzeniu ciasta odkrawamy "górkę" wyrównując piernik, a następnie przekrawamy ciasto na 3 blaty.
Składniki na krem pomarańczowy:
500g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
słoiczek dżemu pomarańczowego
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera- ot co i gotowe! :) Krem odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
+ do nasączenia:
50ml rumu (u mnie 80% :D )
sok z 2 pomarańczy
łyżka cukru pudru
Łączymy wszystkie składniki i nasączamy pierwszy blat. Następnie smarujemy piernik kremem pomarańczowym i tak samo postępujemy z pozostałymi blatami piernika.
Wierzch piernika udekorowałam posiekanymi orzechami włoskimi i skórką z pomarańczy.
Ciasto chłodzimy w lodówce, a później zajadamy ze smakiem zapominając o siniakach i zdartych kolanach przez pierwsze przymrozki! ;)
* Z powyższych składników wychodzi piernik z wyrośniętą górką, którą odkrawamy i zajadamy "na sucho" :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/12/piernik-popularny-w-wersji-na-bogato.html