Wykonanie
Poziomkowe szaleństwo trwa w najlepsze! Codzienne wędrówki do ogródka kończą się kolejnymi, wypełnionymi po brzegi, miseczkami tych małych, czerwonych, słodkich kuleczek.
Poziomki na śniadanie,
poziomki na deser, na podwieczorek, na kolację.
Poziomki wskoczyły dzisiaj do mojego porannego pucharka. Eksperymentuję ostatnio z domowymi
lodami, do produkcji których wystarcza jeden składnik -
owoc. Wystarczy zamrozić, zblendować i
lody gotowe.
Lody, które bez żadnych wyrzutów sumienia można zjeść już na 'dzień dobry'. Dzisiaj
lody poziomkowe. Wyłożone na wierzch
bazyliowego serniczka. Lubię takie zdrowe desery na śniadanie.
Przepis (jedna porcja):Serniczek:250g
sera białego50g
jogurtu naturalnegogarść świeżej
bazylii1 łyżka (płynnego)
miodumiseczka poziomekPrzed przygotowaniem serniczka należy zmrozić
poziomki - wsypać do pojemniczka, wstawiać do zamrażalnika na minimum kilka godzin. Gdy
poziomki będą zmrożone, można przygotować serniczek: listki
bazylii zalać wrzącą
wodą i odstawić na bok.
Ser biały zblendować z
jogurtem naturalnym i
miodem. Połowę tak przygotowanego
serka przełożyć do pucharka. Pozostałą część
serka zblendować raz jeszcze z namoczonymi listkami
bazylii.
Bazyliowy serek przełożyć do pucharka. Przygotować
lody poziomkowe: zmrożone
poziomki zblendować z odrobiną wrzątku. Tak przygotowane
lody wyłożyć na wierzch serniczka. Udekorować
bazylią. Podawać.