ßßß Cookit - przepis na BAZYLIOWO-POZIOMKOWY SERNICZEK

BAZYLIOWO-POZIOMKOWY SERNICZEK

nazwa

Wykonanie

Poziomkowe szaleństwo trwa w najlepsze! Codzienne wędrówki do ogródka kończą się kolejnymi, wypełnionymi po brzegi, miseczkami tych małych, czerwonych, słodkich kuleczek. Poziomki na śniadanie, poziomki na deser, na podwieczorek, na kolację. Poziomki wskoczyły dzisiaj do mojego porannego pucharka. Eksperymentuję ostatnio z domowymi lodami, do produkcji których wystarcza jeden składnik - owoc. Wystarczy zamrozić, zblendować i lody gotowe. Lody, które bez żadnych wyrzutów sumienia można zjeść już na 'dzień dobry'. Dzisiaj lody poziomkowe. Wyłożone na wierzch bazyliowego serniczka. Lubię takie zdrowe desery na śniadanie.
Przepis (jedna porcja):
Serniczek:
250g sera białego
50g jogurtu naturalnego
garść świeżej bazylii
1 łyżka (płynnego) miodu
miseczka poziomek
Przed przygotowaniem serniczka należy zmrozić poziomki - wsypać do pojemniczka, wstawiać do zamrażalnika na minimum kilka godzin. Gdy poziomki będą zmrożone, można przygotować serniczek: listki bazylii zalać wrzącą wodą i odstawić na bok. Ser biały zblendować z jogurtem naturalnym i miodem. Połowę tak przygotowanego serka przełożyć do pucharka. Pozostałą część serka zblendować raz jeszcze z namoczonymi listkami bazylii. Bazyliowy serek przełożyć do pucharka. Przygotować lody poziomkowe: zmrożone poziomki zblendować z odrobiną wrzątku. Tak przygotowane lody wyłożyć na wierzch serniczka. Udekorować bazylią. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/bazyliowo-poziomkowy-serniczek.html