Wykonanie
Majowe poranki to jedne z moich ulubionych. Nie ma przyjemniejszej pobudki od tej, która wywołana jest przez wpadające przez okno mocne promienie
słoneczne. Nie ma przyjemniejszego widoku z samego rana niż ogromna miska
truskawek, która wita mnie, gdy tylko wchodzę do kuchni. Nadszedł czas, na który z utęsknieniem czekam co roku. Nadchodzą smaki, za które tak kocham wiosnę i lato. Jest dobrze, a ja luuubię bardzo, gdy jest dobrze.
Przepis (jedna porcja):200g
jogurtu naturalnego100g
mascarpone3-4 listki świeżej
bazylii1 łyżeczka
miodubanan,
truskawkiŚwieżą
bazylię opłukać, bardzo drobno pokroić, razem z
miodem dokładnie zblendować/utrzeć. Dodać
jogurt naturalny oraz
serek mascarpone, dokładnie zmiksować.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek.
Banana obrać ze skórki.
Owoce pokroić w plasterki. Część
owoców ułożyć na dnie wysokiej szklanki. Zalać
bazyliową jogurtową masą, wyłożyć na wierzch resztę
owoców. Deser schłodzić w lodówce. Wyjąć i podawać.