Wykonanie
Truskawki w tym roku mnożą się i mnożą, a końca nie widać. Ale to dobrze, to bardzo dobrze! Korzystam,
póki mogę, czasem brzuch już pęka, ale
truskawkom odmówić nie potrafię. Dlatego lądują również w dzisiejszym śniadaniu. W duecie z
rabarbarem, który prosił już o zjedzenie.
Owocom towarzyszy aksamitny krem z
jogurtu naturalnego i
serka mascarpone. Całość polana
miodem. Słodko-kwaśny poranek. Na słodko-kwaśne nastroje.
Przepis (jedna porcja):100g
jogurtu naturalnego100g
mascarponegarść
truskawekłodyga
rabarbaru2-3 łyżki (płynnego)
mioduRabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać
wodą i gotować, aż do miękkości. Gotowy
rabarbar odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
Jogurt naturalny wymieszać z
serkiem mascarpone.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki. W wysokiej szklance układać warstwami:
jogurt z
mascarpone,
truskawki,
jogurt z
mascarpone,
truskawki,
rabarbar. Całość polać
miodem. Podawać.