Wykonanie
Sesja przyszła, więc i w kuchni mnie coraz więcej! Bo po co się uczyć, skoro można piec ciasta. A później się nimi zajadać! Szczególnie, gdy są tak pyszne, jak to dzisiejsze. Właściwie to ciasto powstało zupełnie spontanicznie. Weszłam do kuchni, wymieszałam w misce różne składniki, trochę tego, trochę tamtego! Później hop do piekarnika, za godzinę hop na talerz i
czekoladowo-marcepanowa uczta gotowa!




Przepis (jedna mała tortownica):100g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
płatków owsianych50g
cukru trzcinowego50g budyniu
czekoladowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka gorzkiego
kakao2
żółtka + 1
białko100ml
oleju100ml
mleka80g marcepanu w
czekoladziePiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski wsypać suche składniki:
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
budyń,
proszek do pieczenia i
kakao. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
żółtka,
białko,
olej i
mleko. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem - masłem/olejem). Do formy wlać ciasto, wyrównać. Na wierzch pokruszyć marcepan w
czekoladzie. Ciasto wstawić do piekarnika, piec przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wystudzić w piekarniku.