ßßß Cookit - przepis na Marmurkowa babka na białkach

Marmurkowa babka na białkach

nazwa

Wykonanie

Miałam w zamrażalniku jeszcze kilka białek po pączkach. Stąd też pomysł, aby pokazać Wam babkę na białkach. Przepis znalazłam u Arabeski, a ona u Martex . Lekko zmodyfikowałam przepis, bo nie chciałam dodawać cynamonu. Pomyliłam się też w ilości kakao, ale myślę, że nie szkodzi. Babka jest bardzo łatwa w wykonaniu, w sam raz na Wielkanoc.
Składniki:
4 białka (140 g)
150 g cukru
290 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka
1,5 łyżeczki kakao (w oryginale łyżka)
Wykonanie:
Białka ubić aż będą sztywne. Pod koniec ubijania dodawać cukier nie przerywając ubijania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodać stopniowo mleko, olej i przesianą mąkę. Całość delikatnie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Formę z kominkiem nasmarować masłem i wysypać mąką. Przekładać na zmianę ciasto ciemne i jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Marmurkowa-babka-na-bialkach.html