Wykonanie
Wiem, wiem, pewnie po świątecznym zajadaniu nikt już nie może patrzeć na jedzenie ... A tym bardziej na słodkości. Ale gdy sytuacja
wróci do normy, najdzie Was ochota na słodkie, a po świątecznych wypiekach nie będzie już śladu ... Czas wkroczyć do kuchni! I upiec takie pyszne,
orzechowo-
jabłkowe ciasto. Aromatyczne, wilgotne, miękkie ... Ach, nie sposób go zachwalić! Trzeba upiec i posmakować. To jak? Do dzieła!



/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (forma 15x15):1szkl
mąki pszennej1/2szkl
cukru do wypieków( + do obtoczenia
jabłek)1 (duże)
jajko1/4szkl
oleju1/4szkl
mleka1/4szkl
syropu orzechowego1/2
orzechów laskowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 średnie
jabłka1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać, pokroić w plasterki. Wsypać do miski i obtoczyć w cukrze.
Orzechy posiekać. W naczyniu miksującym umieścić
mąkę,
cukier,
jajko,
orzechy,
olej,
mleko,
syrop orzechowy,
proszek do pieczenia,
cynamon. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 45 sekund. Włączyć. Po tym czasie do ciasta wymieszać kawałki
jabłek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ciasto przelać do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku formę należałoby wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą). Wstawić do piekarnika i piec 45minut, aż do "suchego patyczka".