Wykonanie
Jestem uzależniona od
nabiału,
serio! Uwielbiam
mleko,
jogurty, uwielbiam
twarogi i
sery. Dzisiaj mam dla Was poranny deser z
ricotty. Deser, który możecie zjeść na śniadanie, bez żadnych wyrzutów sumienia, bowiem taki deser to samo zdrowie. Ale przede wszystkim smak! Wspaniały, naturalnie słodki smak! Deser warstwowy: na samym dole warstwa mocno cynamonowa, na samej górze mocno waniliowa. Gdzieś pomiędzy soczyste
jabłka oraz słodkie, chrupiące
orzechy włoskie. Chyba już każdy marzy o tym, aby znaleźć taki deser na swoim stole?
Przepis (jedna porcja):150g
sera ricotta200g
jogurtu naturalnego1
jabłko2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonukilka
orzechów włoskichziarenka z 1/2
laski waniliiRicottę wymieszać dokładnie z
jogurtem naturalnym. Podzielić na dwie części: jedną wymieszać z
cynamonem, drugą z ziarenkami
wanilii.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
miód, wrzucić
orzechy włoskie i karmelizować przez kilka minut. Do wysokiej szklanki nakładać:
cynamonową ricottę, część
jabłek,
waniliową ricottę, resztę
jabłek, skarmelizowane w miodzie
orzechy. Deser schłodzić. Podawać.