Wykonanie
Sezon na
konfitury w pełni! Nie wiem, jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam jesieni ani zimy bez odpowiednich zapasów słoiczków pełnych słodkich
konfitur. Przecież to w końcu idealna słodkość, gdy za oknem jest już chłodno, czasem deszczowo, czasem wręcz ponuro. Można się nią zajadać już od samego rana dodając do porannej owsianki, czy też smarująć pyszne grzanki. Idealnie sprawdzi się ona również przy pieczeniu ciast, a najlepsza
herbata to
herbata z
konfiturą! A na obiad naleśniki albo
mięso z nutką
słodyczy. Chyba każdy znajdzie coś dla siebie? Kilka dni temu dzieliłam się z
Wami (TU) przepisem na
malinową konfiturę z
wanilią, dzisiaj chcę Wam pokazać kolejny duet, który z pewnością umili mi nie jeden jesienny i zimowy wieczór. Pyszna
konfitura śliwkowa z
cynamonem. Delikatnie słodka, pełna aromatu. Z
herbatą smakuje wyśmienicie, już wypróbowałam. Mam nadzieję, że jakoś się powstrzymam i słoiczki doczekają kolejnych miesięcy!
Przepis (dziewięć słoiczków):5kg
śliwek węgierek(przed wypestkowaniem)500g
cukru1/2 opakowania
cynamonuŚliwki dokładnie umyć, wydrążyć z nich pestki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać
cukrem oraz
cynamonem i postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem, aż do zagotowania. Odkryć i gotować jeszcze przez około 1 godzinę 30 minut, dosyć często mieszając, aby
konfitura nie przywarła do dna. Gotową, jeszcze gorącą,
konfiturę przełożyć do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry wieczkami, do ostygnięcia.
Konfiturę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.