ßßß Cookit - przepis na DIP KOPERKOWO-OGÓRKOWY

DIP KOPERKOWO-OGÓRKOWY

nazwa

Wykonanie

Od wczoraj jestem (na okres trzech miesięcy) szczęśliwa posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook . W związku z tym na blogu będą pojawiać się przepisy na różne dania, które można przyrządzić właśnie z pomocą tego robota kuchennego. Na blogu wprowadzam co tygodniową akcję: Sobota Ze Speedcook'iem . W każdą sobotę spodziewajcie się więc nowego przepisu! Mam nadzieję, że testowanie okaże się dla mnie niezwykle smaczne, a dla Was - inspirujące. Być może ktoś nawet skusi się dzięki temu na jego kupno? W planach mam również przeprowadzenie konkursu z atrakcyjnymi nagrodami, bądźcie czujni!
A skoro dzisiaj jest sobota to czas na pierwszy przepis! Wakacje dobiegają powoli końca, a co za tym idzie kończy się również sezon grillowy. Coraz chłodniejsze popołudnia i wieczory nie będą zachęcać do przesiadywania na tarasie, czy w ogrodzie, to pewne. Więc póki jeszcze można - trzeba korzystać! Dlatego też u nas w domu na obiad była dzisiaj ryba. Grillowana, tak, tak. Flądra, pstrąg, co kto lubi. Odrobina wyobraźni i można było się poczuć, jak nad morzem. Zapach grillowej ryby? Był! Chłodny wiatr? Był! Brakowało tylko (a może jednak aż?) szumu fal morskich i skrzeczenia mew. Ale tak jak pisałam wcześniej to tylko kwestia wyobraźni. Wracając jednak do ryby i do obiadu - aby było jeszcze smaczniej przygotowałam pyszny dip, który idealnie wpasował się w ten rybni klimat. Tak naprawdę można go podawać nie tylko do ryb, ale również do mięs (nie tylko tych z grilla), do kanapek. Szybki i prosty w wykonaniu. Skusicie się?
(zrobiony w Speedcook'u)
450g serka homogenizowanego naturalnego
pęczek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
2 ogórki gruntowe
sól, pieprz
Czosnek obrać i włożyć do naczynia miksującego. Nastawić obroty na 7, czas 5 sekund i rozdrobnić. Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na mniejsze części. Koperek drobno posiekać. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone ogórki i rodrobnić (obroty 8, czas 10 sekund). Dodać serek homogenizowany, doprawić solą i pieprzem i wymieszać (obroty 3, czas 15 sekund). Gotowy dip przełożyć do miseczki, wstawić na kilkanaście minut do lodówki (aby się schłodził). Podawać do ryb/mięs/kanapek.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/akcja-speedcook-dip-koperkowo-ogorkowy.html