Wykonanie
Od wczoraj jestem (na okres
trzech miesięcy) szczęśliwa posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook . W związku z tym na blogu będą pojawiać się przepisy na różne dania, które można przyrządzić właśnie z pomocą tego robota kuchennego. Na blogu wprowadzam co tygodniową akcję: Sobota Ze Speedcook'iem . W każdą sobotę spodziewajcie się więc nowego przepisu! Mam nadzieję, że testowanie okaże się dla mnie niezwykle smaczne, a dla Was - inspirujące. Być może ktoś nawet skusi się dzięki temu na jego kupno? W planach mam również przeprowadzenie konkursu z atrakcyjnymi nagrodami, bądźcie czujni!A skoro dzisiaj jest sobota to czas na pierwszy przepis! Wakacje dobiegają powoli końca, a co za tym idzie kończy się również sezon grillowy. Coraz chłodniejsze popołudnia i wieczory nie będą zachęcać do przesiadywania na tarasie, czy w ogrodzie, to pewne. Więc
póki jeszcze można - trzeba korzystać! Dlatego też u nas w domu na obiad była dzisiaj
ryba. Grillowana, tak, tak.
Flądra,
pstrąg, co kto lubi. Odrobina wyobraźni i można było się poczuć, jak nad morzem. Zapach grillowej ryby? Był! Chłodny wiatr? Był! Brakowało tylko (a może jednak aż?) szumu fal
morskich i skrzeczenia mew. Ale tak jak
pisałam wcześniej to tylko kwestia wyobraźni. Wracając jednak do
ryby i do obiadu - aby było jeszcze smaczniej przygotowałam pyszny dip, który idealnie wpasował się w ten
rybni klimat. Tak naprawdę można go podawać nie tylko do ryb, ale również do
mięs (nie tylko tych z grilla), do kanapek. Szybki i prosty w wykonaniu. Skusicie się?
(zrobiony w Speedcook'u)450g
serka homogenizowanego naturalnegopęczek świeżego
koperku2 ząbki
czosnku2
ogórki gruntowe
sól,
pieprzCzosnek obrać i włożyć do naczynia miksującego. Nastawić obroty na 7, czas 5 sekund i rozdrobnić.
Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na mniejsze części.
Koperek drobno posiekać. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone
ogórki i rodrobnić (obroty 8, czas 10 sekund). Dodać
serek homogenizowany, doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać (obroty 3, czas 15 sekund). Gotowy dip przełożyć do miseczki, wstawić na kilkanaście minut do lodówki (aby się schłodził). Podawać do ryb/mięs/kanapek.